10 ezer kilométer felett jár ez az önvezető busz

A kínai Csengcsou metropolisz most azok közé a helyek közé tartozik a világon, ahol az átlagemberek egy picit többet láthatnak a jövőből. Május közepe óta ugyanis egy speciális, önvezető autóbusz szállítja az utasokat a város intelligens szigetén.

Forrás: Vezess

A négykerekű, elektromos jármű egy kínai buszgyártó, a Yutong fejlesztése és sem vezetőállással, sem kormánykerékkel nem rendelkezik. A Xiaoyu busz önvezető rendszere képes azonosítani a gyalogosokat, felismeri a közlekedési lámpákat, valamint a közlekedésben részt vevő más járműveket. Sőt, szükség esetén utat is tud engedni a megkülönböztető jelzéssel közlekedő mentő-, tűzoltó- és rendőrautóknak.

Az intelligens sziget a Longzi-tó környezetében található és összesen három négyzetkilométert tesz ki. Az övezet a Big Data iparban tevékenykedő cégek kutatás és fejlesztési részlegeinek ad otthont, így a Xiaoyu a lehető legalkalmasabb terepen teheti nap, mint nap próbára a képességeit.

Forrás: Vezess

Az önvezető jármű ugyanis 5G-s mobilinternet kapcsolatot használ a kommunikációra, legyen szó a központi vezérlővel, vagy éppen más, a városrészben közlekedő intelligens V2V-kapcsolattal („járművek közötti kommunikáció”) ellátott járművekkel. Mindez azonban brutális mennyiségű adattal jár, éppen ezért a Yutong önvezető busza nem is menne sokra a nagy sebességű mobilinternet kapcsolat nélkül.

A Xiaoyu az elmúlt négy hónapban tehát egy viszonylag kis területen, 1,53 kilométer hosszú tesztútvonalon vitte az utasokat. Ez idő alatt 10 800 utast szállított, futásteljesítménye pedig átlépte a 10 ezer kilométert. Ami ennél is fontosabb, hogy ezt az időszakot baleset nélkül teljesítette.

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/09/10/10-ezer-kilometer-felett-jar-ez-az-onvezeto-busz/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936