10 iparág, amelyet átalakítanak az önvezető autók

Az elektromosság elfogadása ötven évet vett igénybe az amerikai háztartások hatvan százalékában, a mobiltelefonoknak ez már csak tíz évbe került, az elektromos autóknak pedig valószínűleg még kevesebb időre lesz szükségük. Az előrejelzések szerint 2030-ra az Egyesült Államokban 21 millió, Európában pedig 27 millió önvezető autó lesz. Az Uber és a Lyft jellegű vállalkozások egyre népszerűbbek lesznek, mivel egyre kisebb az igény az autók saját tulajdonban tartására, ha elérhetők a megfelelő szolgáltatások. Az ezekhez a trendekhez alkalmazkodó iparágak jelentős növekedésre számíthatnak az elkövetkező évtizedekben, míg az iparágak, amelyek ellenállnak, valószínűleg teljesen eltűnnek.

  • Utazás: az autonóm járművek még vonzóbbá teszik a szabadidős utazást, mivel az autóút biztonságos és kényelmes alternatívává válik a repülőgéppel és a vonattal való utazással szemben. Az elektromos AV-k bővülő választéka radikálisan megváltoztathatja a szállodaipart, mivel az emberek egyszerűen csak úgy dönthetnek, hogy a járművükben alszanak és étkeznek. Az autóbérlésre is egyre kevésbé lesz szükség.
  • Média és szórakozás: az egyre nagyobb lefedettség és az 5G hálózatok terjedése lehetőveé teszik az autonóm járművek utasai számára, egyre nagyobb mennyiségű médiatartalmat fogyasszanak. Az autók új környezetet jelentenek a vizuális média fogyasztására a virtuális valósággal, a kibővített valósággal és a hálózati játékokkal együtt. A hirdetőknek és technológiai vállalatoknak ez hatalmas lehetőséget fog jelenteni reklám és marketing szempontból.
  • Szex: az önjáró autók különösen népszerűek lesznek a szex szempontjából.Az autókat már generációk óta egy lapon említik a romantikával és a randizással. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint az amerikaiak többsége (60%) már folytatott szexuális tevékenységet autóban. Valószínűleg az egy-egy órára kivehető szállodai szobákat helyettesíteni fogják az önvezető járművek. Emellett a szex munkások is függetlenebbé válhatnak és elterjedtebb lehet a tevékenységük, azáltal, hogy a szex ipar mozgóvá válik.
  • Mobil munka: az autonóm autók egyre inkább hasonlítanak a mobil irodákra. A mai digitális nomádok virágozni fognak, hiszen új iparágak jelennek meg, amelyek szolgálják a munka és a játék egyensúlyának szükségességét. Az olyan cégek, mint a Shanghai székhelyű Yanfeng Automotive Interiors már most kezdik felfedezni az autó átalakulását, ahol a munka jobban integrálódik új életmódba.
  • Energia: a szállítmányozás jelenleg a globális CO2-kibocsátás 14 százalékát teszi ki. Mivel az elektromos járművek az akkumulátortechnológiát igénylik, energiát tárolnak és potenciálisan elektromos áramot adnak vissza a hálózatba, mint mini erőművek. Annak ellenére, hogy a bővülő önjáró flották egyre több energiát használnak, az elektromos autók új energiaforrásot biztosítanak. A napi villamosenergia-kereslet kiegyenlítésére és a megújuló energia tárolására hálózati csomópontként az EAV-k maguk is a hálózat részévé válnak.
  • Tömegközlekedés: Az egyik OECD-tanulmány szerint igényekre épülő szolgáltatások, mint az Uber vagy Lyft 90 százalékkal csökkenthetik a forgalmat, a tömegközlekedés a múlté lehet. Az 5G internetkapcsolatra építve a jövőben ez egy multimodális hálózat lehet és így nincs szükség az autó tulajdonlására.
  • Építőipar: Az AV-k már sok ellenőrzött környezetben, köztük a bányászatban és a gazdálkodásbanvalósággá váltak. A sofőr nélküli teherautókat  a vasérc mozgatására használják Ausztráliában, a bányákban , és a kanadai Suncor Energy cég  együttműködik a japán Komatsu vállalattal a teherautók automatizálására. Az AV-k hatással lesznek az építőipari berendezésekre, beleértve a traktorokat, a buldózereket, a billenős teherautókat, a daruk és a kotrógépeket.
  • Katonaság: Az AV-k egyik legnagyobb előnye, hogy képesek kimenteni az embereket a feleslegesen kockázatos helyzetekből. Például az amerikai hadsereg a személyzet védelmében  pilóta nélküli járművekkifejlesztésével foglalkozik, amelyek élelmiszer-, üzemanyag- és ellátási szolgáltatásokat nyújtanak konfliktuszónákban.  És persze évtizedek óta pilóta nélküli drónokat (UAV) használnak.
  • Ingatlan: A modern várost nagyrészt az autó körül tervezték. Az intelligens városokigény szerinti EAV-k körüli történő újratervezése  kiküszöböli a parkolás szükségességét, mivel a járművezető nélküli flották az utasokat a rendeltetési helyükre viszik oda és vissza. Mivel az átlagos magántulajdonban lévő autó csak az idő 5 százalékában lesz kihasználva, becslések szerint az önjáró autók 61 milliárd négyzetméternyi szabad  helyet  szabadítanak fel az Egyesült Államokban. A költséghatékony EAV-k teljesen átalakítják az ingázási preferenciákat
  • Szállítás: A  városokban közel  3,7 milliárd emberél. Ez a szám  2050-re várhatóan 6 milliárdra, vagyis a világ népességének 70 százalékára emelkedik. Mivel az urbanizáció normává teszi az igény szerinti szállítást, az olyan cégek, mint az  Uber és az Amazon, átalakítják az  éttermeket, mosodát, postát, élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat, stb. Például az Uber sikeresen bővítette a szolgáltatásait az élelmiszer-szállítás területén (UberEats) , míg a GM leányvállalata, a Cruise Automation, vezető nélküli autókkal kezdte meg a kiszállítást  (DoorDash).

Forrás: Forbes

https://www.forbes.com/sites/danielaraya/2019/01/10/top-10-industries-transformed-by-self-driving-cars/#392b4e759ae7

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936