10 meglepő változás a világban, amely az önvezető autók térhódításával fog bekövetkezni

Manapság rengeteg időt töltünk a volán mögött, azonban az önvezető autók elterjedésével több szabadidőnk lehet, ill. számos más tevékenység elvégzésére nyílik lehetőségünk utazás közben, valamint biztonságosabbá válnak az utak és gyorsabbá az utazás. Ugyanakkor vannak kevésbé egyértelmű következményei is:

 • megszűnhet a vezetés közbeni dühroham

2017-ben a britek 80 százaléka szenvedett ettől. Felmérések szerint a közúti balesetek 66 százalékát okozza az agresszív vezetés. Az önvezető autókkal mindez megszűnhet, hiszen minden autó szigorúan betartja a szabályokat.

 • az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat) évente 450 millió fontot takaríthat meg
  Az NHS-nek körülbelül 500 millió font évente az autóbalesetekkel kapcsolatos sérülések költsége. 2030-ra az autóbalesetek 90 százalékkal csökkennek a vezető nélküli autók miatt.
 • kiskorúak is „vezethetnek”
  Az Egyesült Királyság kormánya a közelmúltban megadta a zöld utat a gyermekek felnőtt nélküli közlekedéséhez önvezető autóban. Mindemellett az emberek egyelőre nem bíznak ennyire az autonóm járművekben.
 • emelkedhet az alkoholfogyasztás
  Egy teljesen vezető nélküli autó lehetővé teszi, hogy felhasználója túlléphesse az aktuális alkoholfogyasztási küszöbértéket. Az ittas vezetéssel kapcsolatos halálesetek valószínűleg eltűnnek, azonban a túlzott alkoholfogyasztás újabb életeket követelhet.
 • a rádió feleslegessé válhat
  Az önvezető autókban az emberek nem valószínű, hogy rádiót hallgatnak, inkább filmet néznek, közösségi médiát böngésznek vagy dolgoznak a tableten.
 • valószínűleg nem mindenkinek lesz saját autója
  A RethinkX kutatócsoport legújabb tanulmánya szerint az új járművek iránti fogyasztói kereslet 2030-ig 80 százalékkal fog csökkenni, mivel a járművezetők inkább az előfizetéses modellek – mint például a Netflix vagy a Spotify – irányába haladnak. Ezáltal taxikra is kevésbé lesz szükség.
 • az autó túszul ejthet
  A kockázatkutatók nagy része úgy gondolja, hogy a kiberbiztonság az önvezető autók leggyengébb pontja: mint bármi, ami tartalmaz egy számítógépet, feltörhető.
 • szervhiány lesz
  A jelenleg átültetett szervek 20 százaléka közúti balesetből származik. A vezető nélküli autók térhódításával azt jósolják, hogy a közúti balesetek 90 százalékkal csökkennek, ami azt jelenti, hogy kevesebb szerv áll majd rendelkezésre az átültetésre várók számára.
 • a parkolóhelyek elavulttá válnak
  Az önvezető autók képesek lesznek hazavezetni, így a parkolás feleslegessé válik, rengeteg költséget is megspórolva ezzel.
 • milliók veszíthetik el munkájukat
  Csak az Egyesült Államokban 4 millió ember megélhetése kapcsolódik gépjármű üzemeltetéshez, és ezek a munkahelyek veszélybe kerülnek az autonóm járművek miatt.

Forrás: Irish Tech News

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936