3-as szintű autonóm autókat engedélyeztek közutakon Sencsenben

A Sencsen Városi Népi Kongresszusának Állandó Bizottsága szombaton nyilvános közleményt adott ki „ Az intelligens és internetkapcsolatos járművek adminisztratív szabályzata Sencsenben” címmel, amely egyértelműen kimondja, hogy az intelligens járműveket a regisztráció, a rendszám és a jogosítványok megszerzése után engedélyezni kell a város útjain.

A szabályozás foglalkozik az L3 automatizált járművek közutakon való vezetésének problémájával, valamint meghatározza és megfogalmazza a nagysebességű utakra, a városi szabad utakra és parkolóhelyekre, valamint a kapcsolódó kereskedelmi műveletekre vonatkozó előírásokat. Az új intézkedések kiterjednek az intelligens és internetkapcsolattal rendelkező járművek elsőbbségi és felelősségi köreinek meghatározására és a piacra jutására vonatkozó konkrét szabályokra és irányítási eljárásokra is.

A jogok és kötelezettségek elosztásával kapcsolatos kérdésekben a szabályzat előírja, hogy ha járművezetővel rendelkező intelligens járművel közlekedési szabálysértést követnek el, a közbiztonsági szerv közlekedési igazgatási osztálya köteles a járművezetőket a vonatkozó jogszabályok szerint megbüntetni.

Az intelligens jármű által okozott közlekedési baleset esetén a vezetőt terheli a megfelelő kártérítési felelősség. Ha a közlekedési balesetet az intelligens jármű minőségi hibája okozza, a sofőr a jogszabályi kártérítési felelősséget követően kártérítést követelhet az autógyártótól és az eladóktól.

Az új intézkedések jelentik az első hivatalos adminisztratív dokumentumot Kínában, amely olyan fontos kérdéseket határoz meg, mint az L3 és az azt meghaladó automatizált vezetési technológia jogai, kötelezettségei és meghatározásai, hogy elhárítsák a politikai akadályokat a feltételes autonóm vezetést elért járművek előtt, hogy legálisan közlekedhessenek.

Ez a rendelet erőteljesen előmozdítja az intelligens járművek fejlesztését a szélesebb autóiparon belül. Ez elősegíti, hogy Sencsen legyen az első olyan város Kínában, amely lehetővé teszi az automatizált vezetést az L3-as vagy még magasabb szinten az útjain.

A város által június 6-án kiadott hivatalos dokumentum egyértelműen a 20 stratégiailag feltörekvő ipari ágazat egyikének tekinti az intelligens autóipart. A város egy másik hivatalos dokumentuma is azt javasolja, hogy 2025-re az intelligens autóipar működési bevétele érje el a 200 milliárd jüant (29,9 milliárd dollár).

Forrás: Pandaily

https://pandaily.com/l3-automated-driving-cars-allowed-on-shenzhen-roads/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936