3D-s térképet csinál a magyar úthálózatról a Here

A Google utcát fényképező autóihoz hasonlóan, de annál lényegesen alaposabban térképezi fel hamarosan Magyarország útjait a Here. Az önvezető autóknak készül az új adatbázis.

Forrás: Totalcar

Bár informatikában az USA és Kína lehagyta Európát, akad azért még terület az iparban, amiben erősek vagyunk. A Nokia korábbi térképrendszere, a legnagyobb részben három német autógyártó (Audi, BMW, Daimler) által tulajdonolt Here Technologies a jó példa rá, hogy vannak erős európai szereplői a techiparnak. Az amszterdami székhelyű vállalat például ügyesen helyezkedik az önvezető szoftverek piacán egy HD Live Map nevű szolgáltatással.

Az önvezető technológia sokoldalú, egyrészt nem mindegy, hogy egy magát vezető autó milyen módon (szenzorokkal, radarokkal, lidarokkal, stb.) érzékeli a környezetet. Ott van aztán, hogy az adatokat milyen szoftver és hogyan értelmezi. De az sem mindegy, hogy az autó miként helyezi el magát a térben – hiába érzékeli a külvilágot, nem baj, ha már előre tudja, az előtte álló úton pontosan hol helyezkednek a tereptárgyak. Erre a területre ment rá a Here, amikor elkezdte 3D-ben feldolgozni a bolygó útjait.

Forrás: Totalcar

Szóval a hamarosan a magyar utakat is végigjáró Here nem csak egy Street View-féle adatbázist készít, de azon túl, hogy minden irányba körbefotózza az utakról az országot, minden adatot rögzít térben, amit érdemes: az utak lejtését, a sávok pontos szélességét, az utak körüli tárgyak kiterjedését. Lényegében mindent, amivel nagyobbra lehet nyitni egy önvezető szoftver szemét, az ugyanis enélkül nem sokat tud a környezetéről azon túl, ameddig ellátnak a szenzorai.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2020/03/08/3d-s_terkepet_csinal_a_magyar_uthalozatrol_a_here/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936