5 AI startup, ami megváltoztathatja a világot

A mély tanulás számos problémát megoldhat olyan iparágakban, mint a kiskereskedelem, a gyártás és a mezőgazdaság. A mély tanulás és a neurális hálózatok fejlődése áttöréseket ért el a természetes nyelvi feldolgozás és a számítógépes látás területén, és komoly problémákat oldhat meg számos iparágban. A technológiai startupok állnak az ehhez kapcsolódó legfontosabb innovációk mögött.

Az alkalmazott mesterséges intelligenciát (AI) fejlesztő startupok olyan vállalatok, amelyek különböző technológiákat alkalmaznak – legyen szó képek, szövegek, hangok, videók, kategorikus vagy táblázatos adatok feldolgozásáról vagy a fentiek kombinációjáról – az ipar különböző kihívásainak kezelésére, az önvezető autók ígéretének teljesítésétől kezdve a mezőgazdasági termelés határainak kitágításáig.

Argo AI

Az Argo AI egy önvezető járművekhez való teljes platform kidolgozását célozza, amely lefedi a teljes szoftvert, hardvert, térképeket és a távoli infrastruktúrát, amelyre szükség van a teljes mértékben önállóan közlekedő autók valóra váltásához.

Olyan partnerekkel dolgozva együtt, mint a Ford és a Volkswagen, az Argo AI újszerű kutatásokat végez: nemrég jelentette be az Argo Lidart, amely egy új megközelítéssel 400 méterről képes érzékelni a tárgyak távolságát akár éjszaka, rossz látási viszonyok között is. Képes kezelni az átmeneteket is, mint például egy alagútból való elbukkanásnál a hirtelen fényerő változást, amit más lidarok nem (és az emberi szem is nehezen).

Az Argo AI nem tesz nagy ígéreteket a jelenlegi technológiájára vonatkozóan, de hosszútávon felépíti az összes részletet, ami a biztonságos automata rendszerekkel segített vezetéshez szükséges, az Egyesült Államokban hat városban tesztelve azt.

Ceres Imaging

Bár nem annyira felkapott téma, mint az önvezetés, a Ceres Imaging által a növénytermesztésre kifejlesztett technológia csökkenti az élelmiszerek árát, így sokkal hamarabb haszna van, mint ahogy az önvezető autók megjelennek az utakon.

A startup a hagyományos és az élvonalbeli technológiát ötvözi: nagy felbontású kamerákat szerel fix szárnyú repülőgépekre, és felhasználja annak képeit arra, hogy információt nyújtson a gazdáknak az esetleges problémákról, amelyek közvetlenül a földről csak később lennének felfedezhetők. Így javíthatók az öntözési hibák, és kiszámolható, hogy ez hogyan befolyásolja a későbbi hozamot.

Ezen kívül a Ceres Imaging légi képek segítségével felszabadítja a gazdákat az olyan monoton feladatok alól, mint például a fa számlálás. Jelentést készít az egyes fafajtákról, meghatározza a hiányzó és sérült fák helyét, akár odáig is eljut, hogy elindítja a megrendelést a pótlásokra. Ez csak egy apró példa arra, hogy a mesterséges intelligencia-technikák hogyan képesek elősegíteni a fejlődést még azokon a területeken is, amelyek nem feltétlenül jutnak eszünkbe, amikor valaki kimondja az „ideghálózat” szót.

Landing AI

A Google Brain társalapítója, Andrew Ng által alapított cég elsődleges célja új területekre elvinni az AI képességeit. A vállalat első terméke, a LandingLens egy integrált platform, amely lehetővé teszi a gyártók számára, hogy párosítsák szakértelmüket a Landing AI-vel, hogy folyamatosan javuló vizuális ellenőrzési platformot állítsanak elő. A gyártás mellett a Landing AI vizuális ellenőrzési rendszereken is dolgozik a mezőgazdaság és az autóipar számára.

A Landing AI megközelítése a felhasználók adatait helyezi a középpontba. A bemeneti adatok kezelése általában az egyik legkevésbé izgalmas része a munkának, mégis ezek az adatok befolyásolják leginkább a végeredményt. Nem számít, mennyire jó a számítási modell, ha nem jók az adatok, az eredmény sem lesz jó. Tehát a Landing AI a hatékony és könnyen használható címkézési rendszerekre összpontosít, biztosítva az adatok folyamatos gyűjtését, a modellek könnyű átképzését és validálását, és természetesen a gyors riasztást, ha a következtetések hirtelen torzulnak.

Sentinel

Előbb vagy utóbb szükség lesz a „mélyhamisítások” felismerésére, amelynek során AI technikákat használnak egy valós személy hamis hang- vagy videófelvételének létrehozására. Bár ez még nem igazán elterjedt, de a költsége és a hozzá szükséges tudás egyre inkább csökken.

Az észt székhelyű Sentinel cég ezt a területet célozza meg. A NATO kiberbiztonságával kapcsolatos lenyűgöző hitelesítésével és Észtország volt elnökének támogatásával olyan API-t kínálnak, amely különféle mélytanulási megközelítéseket vesz igénybe, valamint a meglévő hamisítványok hatalmas adatbázisát kínálja összehasonlítás céljából annak megállapítására, hogy a feltöltött média hamis vagy sem. A Sentinel rendszer még egy jelentést is készít arról, hogy pozitív eredmény esetén mi történt a hamisítás előállítása érdekében.

Standard

Az Amazon Go-hoz hasonlóan a Standard is határok nélküli online vásárlási lehetőséget kínál. Be lehet jelentkezni egy mobil applikációval a boltba való belépéskor, elvenni, amit szeretnénk és aztán egyszerűen távozni. A Standard számítógépes látás technológiája nyomon követi, hogy mit vettünk el és megterheli vele a számlánkat.

A Standard szeretne az a cég lenni, amely elsőként teszi elérhetővé ezt a technológiát a kiskereskedők körében, részletes elemzéseket és egyszerűbb fizetési élményt nyújtva.

Jelenleg a Standard zászlóshajó-üzlettel rendelkezik San Franciscóban és megállapodást kötött a Circle K-vel néhány arizonai tesztre, melynek során négy üzletet szerelnek fel autonóm fizetési technológiával.

Amint ezen startupok példáján látható, a számítógépes látás, a természetes nyelvi feldolgozás és más mély tanulás megközelítések csúcstechnológiái széleskörűen jelen vannak a különböző iparágakban ott is, ahol nem is gondolnánk. Az idegi hálózatok már ott vannak a telefonjainkban, és eljutnak a boltokba, az autókba, az ellátási rendszerekbe, a gyárakba és a farmokra. Ki tudja, hogy a jövőben mi mindenre lesznek még felhasználhatók.

Forrás: Info World

https://www.infoworld.com/article/3624700/5-ai-startups-out-to-change-the-world.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936