55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

A Changan Automobile 55 darab járműve vett részt abban rekordkísérletben, amely a „legnagyobb autonóm autós parádé” rekordért zajlott.

A kísérletre a gyártó dianjiangi tesztpályán került sor, még tavaly november végén. A résztvevő autók száma, azt gondolnánk nem véletlen, mert a modellt Changan CS55-nek hívják, de nem. A kísérletben elvileg 56 autó vett részt, de egyet kizártak, mert a sofőr hozzányúlt a kormányhoz.

A kocsik 30 km/h-s sebességgel haladtak, a teljes sor 9 perc 7 másodperc alatt tette meg a 3,2 kilométeres távot, ami a tesztpálya hossza.

Az autók egymástól legfeljebb két járműhossz távolságra voltak. Egyébként a rekord kísérlet idején az autókat sokkal közelebb is engedték egymáshoz, mint az a szokásos normál önvezető mód esetén történhetne. Ehhez átprogramozták őket arra, hogy a normál 5 százalék helyett, csak 1 százalékos határnál avatkozzon be az önvezetést irányító szoftver. Ehhez persze az is kellett, hogy tudták a tesztpálya egy kiszámítható környezet, zárt környezet, ahol kiszűrhetőek nagy biztonsággal a véletlenek.

Forrás: HVG

https://hvg.hu/cegauto/20190116_onvezeto_auto_konvoj_kina_changan

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936