81 százalékkal nőttek az elektromos autók eladásai Európában

Az ACEA autógyártói szövetség adatai szerint az újonnan regisztrált személyautók közt a gázolajos autók aránya már csak 29,5 százalék volt a negyedik negyedévben 2019-ben. Mindez további 3,7 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi negyedévhez képest – írta legfrissebb elemzésében az ACEA.

Mindez ugyanakkor még mindig azt jelenti, hogy nagyjából 1 millió darab dízelt adtak el gyártók a tavalyi negyedik negyedévben is. Ráadásul a helyzetük valamelyest stabilizálódni látszik két fontos piacon, Németországban és Franciaországban, ezekben az országokban plusz 4,3 % és 7,3%-os növekedést tudtak felmutatni a dízelek október és december között.

A legfontosabb kontraszt talán az elektromos autók piaca, amely 81 százalékkal nőtt ugyanezen időszak alatt. Természetesen a darabszámokban még mindig alig összevethetőek a hagyományos erőforrású autókkal, ugyanis ez a növekedés is mindössze 156 ezer elektromos autót jelentett. Mindez arányaiban 4,4 százalékos szeletet jelent az eladásokban.

A hibridek közt a konnektorosok aránya is komolyan fejlődik, szintén 80 százalék feletti 86,4 százalékos növekedést mutatott. Ugyanakkor számszerűségében még mindig a sima – külső töltés nélküli – hibridek jelentik a legerősebb alternatív hajtású csoportot, ezekből 252 ezer darabot adtak el a tavalyi év utolsó három hónapjában.

A benzines autók továbbra is messze vezetnek 57,3 százalékkal piaci részarányukkal, köszönhetően többek közt annak, hogy az eladások itt is komolyan nőttek, 11,9 százalékkal az utolsó negyedévben.

Forrás: HVG

https://hvg.hu/cegauto/20200206_81_szazalekkal_nottek_az_elektromos_autok_eladasai

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936