A 8 legmenőbb autó funkció, amire a következő öt évben számíthatunk

Korábban az autózás csak annyit jelentett, hogy különösebb gond nélkül eljutottunk egyik pontból a másikba. Ma viszont a technológia már sokkal több mindent lehetővé tesz.  Az autóipari innováció látszólag korlátok nélküli, mivel az ipari technológiai elmék továbbra is a járművek tervezésével és működésével kapcsolatos korlátokat feszegetik. Egyre újabb és újabb innovációk jelennek meg, ahogy haladunk előre az időben, és bár néhány közülük egészen földtől elrugaszkodott ötletnek tűnik, néhányra már akár öt éven belül számíthatunk az utakon.

  1. Kiterjesztett valóság irányítópultok

Ma a Heads-Up-Displays használata a modern járművekben újabb bizonyíték arra, hogy milyen messzire jutott az autóipari technológia. A technológia azonban folyamatosan fejlődik, és hamarosan teljes kiterjesztett valóság műszerfalakkal rendelkező járműveink lehetnek.

Ezzel a rendszerrel az autó azonosítani tudja a jármű előtti tárgyakat, és az információkat ki tudja vetíteni a vezetőnek a szélvédőre. A rendszer az autó alkatrészeivel kapcsolatos alapvető információkat is meg tudja jeleníteni, például a motorra vagy a teljesítményre vonatkozó adatokat. A funkció már tesztelésre került néhány formában bizonyos járműveken, mint például a 2020-as GMC teherautókon, és a következő években még szélesebb körű elterjedésére lehet számítani.

  1. Jármű-jármű (V2V) kommunikáció

A figyelemelterelés vezetés közben gyakran komoly következményekkel jár és minden évben több ezer balesetért felelős. Ezt szüntethetné meg a V2V kommunikáció.

Például egy vezető véletlenül áthajt a piros jelzésen. Ilyenkor sincs gond, mert az autó jelzést küld a keresztben érkező másik járműnek, ami figyelmezteti annak vezetőjét a lehetséges ütközésre, vagy akár automatikusan lefékezi. Ezt a technológiát már kutatják és tesztelik olyan autógyártók, mint a Ford, és néhány éven belül elérheti a teljes működőképességet.

  1. Külső légzsákok

A légzsákok már számtalan esetben mentettek életet közlekedési balesetekben. Egy átlagos autó is általában több légzsákkal is fel van szerelve, hogy megvédje a sofőrt és az utasokat.

Újabban a Mercedes Benz és a Volvo még egy lépéssel tovább megy a légzsákokkal kapcsolatban és olyan légzsákkal kísérleteznek, amely a jármű külsejére szerelve megállítja azt az ütközés előtt és csökkenti az ütközés hatását.

  1. Energiatároló panelek

 

Egyre nagyobb az elmozdulás olyan járművek felé, amelyek kevésbé támaszkodnak a fosszilis üzemanyagokra, és inkább az elektromos vagy hibrid hajtásláncokat alkalmazzák. Ezek az alternatívák valóban jelentős előnyökkel járnak, különösen a környezet biztonságát illetően.

De vannak hátrányai is, például az akkumulátorok nagyon nehezek és nagy helyet foglalnak az autóban. Erre kínál megoldást európai autógyártók egy csoportja, akik speciális testpanelek alkalmazását kutatják, amelyek energiát tárolnak, gyorsabban töltődnek, és sokkal könnyebbek, mint az akkumulátorok.

  1. Biometrikus jármű hozzáférés

Véget érhet az aggódás a kocsikulcs elvesztése miatt, ha a biometrikus jármű hozzáférés elterjed. Ezzel a funkcióval nem kell kulcs az autó kinyitásához, elég az ujjlenyomatunk vagy a szemünk leolvasása.

Egy friss jelentés szerint a biometrikus adatok várhatóan a járművek beléptetés-ellenőrzési piacának fő mozgatórugói lesznek, és 2025-ig 11% -os becsült éves ütemben növekednek. A technológiát már tesztelik néhány járműnél, de a következő néhány évben nem számíthatunk teljes körű bevezetésre.

  1. A járművezető egészségi állapotának monitorozása

Már léteznek okosórák és fitness karkötők, amik figyelik az ember egészségi adatainak változásait, de lassan már az autók is megteszik majd ezt. Nemrégiben a Ford mutatta be egy biztonsági öv vagy kormánykerék koncepcióját, amely szenzorai segítségével mérni tudja a vezető létfontosságú egészségi adatait.

Ezek a rendszerek hasonló módon működhetnek, mint azok a szenzorok, amelyek a vezető éberségét figyelik, és figyelmeztetik, amikor szükséges. Fejlett formában akár képesek lennének kiküldeni az autó tartózkodási helyét a sürgősségi szolgálatok számára a vezető mozgásképtelensége esetén.

  1. Automatikus diagnosztika

Egyes autógyártók, mint a GM és a Toyota, olyan intelligens diagnosztikai rendszeren dolgoznak, amely lehetővé teszi a járművek számára, hogy saját rendszereiket ellenőrizzék, megtalálják a hibákat és diagnosztizálják az azonosított mechanikai problémákat. Az autók képesek lesznek megtalálni a legjobb megoldást is a problémára, jelezni a legközelebbi szervizt, vagy akár időpontot foglalni.

  1. Teljesen autonóm vezetés

Ez vitathatatlanul az autóipari technológia jövője, az ipar teljes megváltoztatásának lehetőségét jelenti. Az autonóm vezetés ma már létezik valamilyen formában olyan autókkal, mint a Tesla, a Mercedes Benz, a BMW és az Audi.

Ezeknek az autógyártóknak az újabb modelljei képesek önállóan parkolni és navigálni a forgalomban. Azonban a végső cél az 5. szintű autonóm vezetés. Ezen a szinten az autó teljes mértékben önállóan oldja meg a vezetési feladatokat és vezetői beavatkozás nélkül szállít el utasokat egyik pontból a másikba.

Forrás: Hotcars

https://www.hotcars.com/coolest-car-features-were-looking-forward-to-in-the-next-5-years/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936