A Baidu bemutatja legújabb autonóm elektromos autóját, az Apollo RT6-ot

A Baidu kínai keresőmotor- és mesterséges intelligenciacég bemutatta legújabb elektromos önvezető járművét.

Az Apollo RT6 hamarosan a Baidu robotaxi flottájának része lesz, ahogy Kína előretör autonóm vezetési ambícióival. Ez egy teljesen elektromos jármű, amelyből szükség esetén eltávolítható vagy felszerelhető a kormánykerék, és 250 000 jüanba (37 000 dollárba) kerül.

„Ez a hatalmas költségcsökkentés lehetővé teszi, hogy több tízezer autonóm járművet telepítsünk Kínában” – mondta Robin Li, a Baidu társalapítója és vezérigazgatója a cég Baidu World konferenciáján.

„Egy olyan jövő felé haladunk, ahol a robotaxival a mai taxiköltség a felére csökken.”

A Baidu már üzemelteti az Apollo Go-t, egy autonóm ride-hailing szolgáltatást, amely önvezető robotaxikat használ, biztonsági személyzettel a vezető- vagy utasülésben. Az Apollo Go-t olyan nagyvárosokban indította el, mint Peking, Sanghaj, Sencsen és Kanton, bár a szolgáltatás csak bizonyos területekre korlátozódik.

Az RT6 az öt lehetséges technológiai szint közül az iparág 4. szintjét érte el. Ez azt jelenti, hogy rendszerei sofőr nélkül is működhetnek, de előre fel kell tölteni egy részletes térképet, így korlátozva azokat a területeket, ahol a járművek üzemelhetnek.

Az alacsonyabb technológiai szintek a sebességtartó automatikától, amely már évtizedek óta elérhető, egészen a 3-as szintig terjednek, amely lehetővé teszi a kormányfogás nélküli autópályán való vezetést. Az önvezető robotkocsikat már széles körben használják gyárakban, raktárakban és más szigorúan ellenőrzött körülmények között.

Az Apollo RT6-ot kifejezetten az autonóm vezetést szem előtt tartva tervezték, szemben az előző generációkkal, ahol a technológiát a hagyományos járművekre utólag szerelték fel – közölte a vállalat.

A kormánykerék nélküli kialakítás több helyet biztosít extra ülések vagy egyéb kiegészítők, akár játékkonzol vagy automata beszereléséhez.

A Baidu leginkább keresőmotorjáról és online hirdetési szolgáltatásairól ismert, de az elmúlt években sokat fektetett az autonóm vezetésbe és a mesterséges intelligencia technológiájába, beleértve az automatizált személyi asszisztenseket és az AI chipeket.

Kína az autonóm vezetési technológia vezető szerepére törekszik világszerte, de egyelőre lemarad az Egyesült Államoktól az ilyen szolgáltatások bevezetésében. Az Alphabet’s Waymo 2020-ban kezdett vezető nélküli taxiszolgáltatást kínálni Phoenixben, Arizonában.

Forrás: Seattle Times

https://www.seattletimes.com/business/baidu-unveils-latest-autonomous-electric-vehicle-apollo-rt6/?utm_source=RSS&utm_medium=Referral&utm_campaign=RSS_technology

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936