A BGU rendszere megakadályozza az önvezető autók átverését

A Negev Cyberbiztonsági Kutatóközpontjának kutatói úgy találták, hogy a fél-autonóm járművek előtt az útra vetített kép az autopilot hirtelen fékezését okozhatja, amely veszélyezteti a vezető és az utasok épségét. A fejlett vezetést segítő rendszerek a mélység nélküli képeket is valós tárgyakként észlelik.

A fantomképek felismerése céljából a kutatók „neurális hálózatot dolgoznak ki, amely megvizsgálja és észleli az objektum visszavert fényét, felületét és környezetét, és eldönti, hogy az észlelt objektum valódi tárgy-e vagy csak egy kép. Mindehhez csak egy kamera képe szükséges. A kutatói csoport kimutatta, hogy a támadók az észlelési hibák kihasználásával „becsaphatják a vezetést segítő rendszert, így az útmenti hirdetőtáblákon rövid időre megjelenített hamis jelzőtáblákat tekinthetnek valódinak”.

Míg a félig vagy teljesen autonóm járművek már sok országban megjelentek az utakon, a járművek kommunikációs rendszerének telepítése késik. A kommunikációs rendszer kötné össze az autókat egymással, illetve a közlekedési infrastruktúrával. Az ilyen rendszerek hiánya beszűkíti a járművek észlelési folyamatát, nem kapnak visszajelzést, így kizárólag a szenzorjaikra tudnak támaszkodni. Mivel nem tudnak külső fél információira támaszkodni, hogy érvényesítsék saját észlelésük eredményét, könnyebben becsaphatóak.

Az autóipar jelenleg nem veszi figyelembe az ilyen támadásokat, amelyeknek célja az autó veszélyeztetése, baleset okozása. A fantomtámadások könnyen véghezvihetők egy távolról irányítható hordozható kivetítő segítségével vagy a digitális hirdetőtáblák feltörésével, miközben nem hagynak bizonyítékot a támadás helyszínén, nem igényelnek komplex felkészülést és olcsó felszereléssel megoldhatók.

A kutatók szerint a gyártók részéről ez egy „biztos, ami biztos” megközelítés eredménye, hogy az autó egy 2D-s objektumot is valósnak tekint, ezért különösen fontos olyan technológia kidolgozása, mely képessé teszi a rendszert a valódi és nem valódi tárgyak megkülönböztetésére.

Forrás: The Jerusalem Post

https://www.jpost.com/jpost-tech/bgu-developing-system-to-stop-self-driving-cars-being-fooled-616492

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936