A BMW átalakuló kormánykereket tervez az autonóm autókba

Az autók kormánykereke nagyjából az autógyártás kezdete óta lényegében nem változott. Volt néhány mellékvágány, mint a négyzet alakú kormány, vagy egy Saab-ban alkalmazott joystick, de a legtöbb esetben a kormánykerék pont ugyanolyan maradt, mint kezdetben. Ez az autonóm autók miatt megváltozhat a jövőben. A BMW nemrégiben egy átalakítható kormánykerékre nyújtott be szabadalmi kérelmet.

Egy olyan kormánykerékről lehet szó, amely normál állapotban kerek, de össze tud nyomódni, hogy laposabbá váljon. Az elv az lenne, hogy amíg az ember vezeti az autót, a kormánykerék normál, kerek alakú, autonóm módba váltáskor viszont, amikor az autó önmagát vezeti, a kormánykerék inkább amerikai foci labda alakúvá válik. Így kevésbé lesz zavaró a vezető számára, aki így ki tudja nyújtani a lábát és kényelmesebben el tud helyezkedni, amíg az autó önmagát vezeti. Amikor viszont vissza kell vennie az irányítást az autótól, a kormánykerék gyorsan vissza tud alakulni normál állapotába.

Ez jobb megoldásnak tűnik, mint a korábbi számtalan autonóm autó elképzelés az utóbbi időben, köztük a BMW-től is, amelyekben a kormánykerék teljesen eltűnik autonóm üzemmódban. Ez a valóságban nem válna be igazán, mert túl sok ideig tart, amíg újra elérhetővé válik a kormány, amikor a vezetőnek hirtelen vissza kell vennie az irányítást. Focilabda formában viszont a kormány továbbra is használható, de nagyon hamar vissza is tud alakulni hagyományos formájába.

Bár nagyon messzinek tűnnek még a teljesen önvezető autók, és így ezeknek a technológiáknak a gyakorlati felhasználása is, de az autógyártó cégek a távoli jövőre is terveznek.

Forrás: BMW Blog

https://www.bmwblog.com/2020/03/29/bmw-wants-a-transforming-steering-wheel-for-autonomous-cars/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936