A BMW és a Ford gyárthatja az első szilárdtest-akkumulátorokat

A szilárdtest akkumulátorok jelentik a jövőt. Nagyobb kapacitással rendelkeznek kisebb, könnyebb méretük révén, miközben nem használnak ritka földfémeket, és nincs szükségük olyan hűtésre, mint a jelenlegi akkumulátoroknak. Jelenleg azonban a szilárdtest alapú technológia még gyerekcipőben jár, és nagyon drága, ezért az autógyártók még nem használják. A BMW és a Ford azonban meglepően hamar elkezdheti gyártását, köszönhetően a coloradói akkumulátor startupba, a Solid Powerbe való befektetéseiknek.

A szilárdtest akkumulátorok lényegében úgy működnek, hogy az akkumulátor katódját és anódját elválasztó folyékony elektrolitot szilárd elektrolitra cserélik. Ez nemcsak stabilabbá teszi az akkumulátort, amelyet nem befolyásolnak a külső hőmérséklet-változások, hanem növeli az akkumulátor sűrűségét, miközben csökkenti a súlyt.

A Solid Power’s nem fedte fel szilárd elektrolitjának összetételét, bár azt elmondta, hogy szulfidból áll. Azt is elmondta, hogy ez az új akkumulátortechnológia ugyanazokkal a technikákkal fejleszthető, mint amelyeket a folyékony elektrolitos lítium-ion akkumulátorokban használnak.

A Solid Power szerint képesnek kell lennie 24-40 kWh-ás 400 voltos, és 800 voltos feszültségű 48-80 kWh-ás akkumulátorcsomagok létrehozására. Míg a 40 kWh kevés egy autó akkumulátorához, a konnektorról tölthető hibrideknél nagyon jól működne. Egy 80 kWh-s akkumulátorcsomag pedig nagyon jól működne sok kis-közepes méretű autóban. A Solid Power azt is állítja, hogy akkumulátorai 10-90 százalékról 15 perc alatt feltöltődnek a legnagyobb sebességükön.

A szilárdtest akkumulátorok biztonságosabbak is. A Solid Power szög beszúrással, sőt 200 százalékos túltöltéssel tesztelte akkumulátortechnológiáját. A szúrás után az akkumulátor csak a 27 oC-t érte el. Még a túltöltés miatt is csak 68 oC-ra melegedett. Így nincs valódi tűzveszély baleset esetén, mint egy tipikus elektromos járműnél.

A Solid Power azt állítja, hogy évente 15 000 szilárdtest cellát szeretne kifejleszteni OEM-partnereinek tesztelés céljából. Tekintettel arra, hogy a BMW és a Ford két ilyen partner, mindkét márka az akkumulátortechnológia élvonalába juthat.

Forrás: BMW Blog

https://www.bmwblog.com/2022/06/07/bmw-ford-solid-state-batteries/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936