A Co-op bővíti robot szállító kocsijainak flottáját az Egyesült Királyságban

A Co-op bővíti robot szállító teherautóinak, önvezető gépeinek flottáját, amelyek a boltokból házig szállítják az élelmiszereket. A Co-op, a Starship Technologies és a Leedsi Városi Tanács együttműködést kötött annak érdekében, hogy Leeds utcáira bevezessék az autonóm élelmiszer-kiszállítást.

A szolgáltatás kezdetben 20 000 lakos számára lesz elérhető, a helyi Co-op üzletekben frissen felvett élelmiszert gyorsan és kényelmesen szállítják ki a környékre. A rendelések a Starship ételszállító alkalmazáson keresztül történnek, ahol a lakosok számos élelmiszerbolt közül választhatnak, ütemezhetik kiszállításukat, majd bejelölhetik a helyet, ahová a szállítást kérik.

Az ügyfelek megrendelhetik a kézbesítést, amely kevesebb, mint egy órán belül megérkezik, és egy interaktív térképen valós időben követhetik a robotot. Figyelmeztetést kapnak, amikor a robot megérkezik, az alkalmazás segítségével találkozhatnak vele, és kinyithatják.

A 99 pennytől kezdődő szállítási díjjal a robotok számos közösségben jelen vannak. Az észak-angliai terjeszkedés az autonóm szállítások korábbi milton keynes-i, bedfordi, northamptoni, cambourne-i és legutóbb cambridge-i sikeres bevezetését követi. Mióta a robotokat először bemutatták az Egyesült Királyságban, a becslések szerint 1,7 millió kilométernyi autóutat sikerült megtakarítani a CO2-kibocsátás 445 tonnával történő csökkentésével.

A Starship robotjai megújuló elektromos árammal működnek, átlagosan egy robot olyan kevés energiát fogyaszt, mint egy vízforraló egyetlen csésze tea elkészítésével, így fenntarthatóbb és megfizethetőbb módját jelentik az élelmiszerek házhoz szállításának.

Chris Conway, a Co-op e-kereskedelmi igazgatója elmondta: „A Co-op elkötelezett amellett, hogy új és innovatív módszereket keressen a termékeihez és szolgáltatásaihoz való hozzáférés növelésére. Tagjaink és ügyfeleink mozgalmas életet élnek, így megközelítésünk sarokköve az egyszerűség, a gyorsaság és a kényelem.”

„A Co-op üzletek jó helyzetben vannak ahhoz, hogy gyors házhozszállítást biztosítsanak a közösségekben a helyi üzleteinkben frissen felvett termékekkel – legyen szó akár egy teljes élelmiszer-bevásárlásról, akár az utolsó pillanatban történő apróságok pótlásáról, otthoni csemegékről vagy elfelejtett dolgokról. Örömünkre szolgál, hogy Yorkshire-ben terjeszkedhetünk, hogy rugalmas, gyors és kényelmes online lehetőségeket biztosítsunk közösségeink vásárlói számára.”

Helen Hayden tanácsnok, a Leedsi Városi Tanács infrastruktúráért és éghajlatért felelős ügyvezető tagja a következőket mondta: „Tanácsként teljes mértékben elkötelezettek vagyunk alternatív, fenntartható utazási módszerek megvalósítása mellett, hogy segítsük elérni azt a célt, hogy 2030-ra elérjük a nettó zéró kibocsátást. Próbáljuk csökkenteni a személygépkocsival megtett rövid utak számát, beleértve a szállítójárművek által megtett utakat is. Nagyon izgatott vagyok a pilot elindítása miatt, amely három hónapig történő tesztelést jelent Leeds északnyugati részén.”

„A járvány óta a házhozszállítások számában óriási növekedést tapasztaltunk. Ez a kísérlet nagy változást jelent, mivel alternatív házhozszállítási lehetőséget biztosít. Ez különösen előnyös lesz a mozgási problémákkal küzdő lakosok számára, vagy azoknak, akik más olyan kihívásokkal néznek szembe, amelyek megnehezíthetik a helyi létesítményekhez való hozzáférést. Arra buzdítanám az adeli és a tinshilli lakosokat, hogy a tesztprogram során jelezzék véleményüket a kézbesítő robotokkal kapcsolatban az önkormányzat felmérésének kitöltésével a starshipleeds.commonplace.is oldalon.”

Alastair Westgarth, a Starship Technologies vezérigazgatója hozzátette:”Nagy örömünkre szolgál, hogy az autonóm szállítás előnyeit eljuttathatjuk a leedsi lakosokhoz. Ez az első terjeszkedésünk Észak-Anglia felé, és biztosak vagyunk benne, hogy a robotok pozitív hatást fejtenek majd ki a forgalmi torlódások és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével, miközben egyszerű és kényelmes megoldást kínálnak a helyi közösségek számára. Robotjainkat széles körben üdvözölték a közösség részeként az általunk működtetett összes területen, és biztosak vagyunk benne, hogy Leedsben is elfogadják majd őket. Alig várjuk, hogy szorosan együttműködhessünk a Leedsi Városi Tanáccsal és a Co-op-pal, és reméljük, hogy a közeljövőben tovább bővíthetjük szolgáltatásunkat Leeds több részére és a tágabb Yorkshire régióra.”

A robotok akkumulátorról működnek, könnyűek, és gyalogos sebességgel haladnak (legfeljebb 6,5 km/h). Szenzorok, mesterséges intelligencia és gépi tanulás kombinációját használják a járdákon való közlekedéshez és az akadályok megkerüléséhez, míg a számítógépes látás alapú navigáció segítségével centiméter pontossággal tudják feltérképezni környezetüket.

A Starship, amelyet a Skype kommunikációs rendszer társalapítói hoztak létre 2014-ben, jelenleg teljes kereskedelmi szolgáltatást nyújt a világ öt országában, valamint az Egyesült Királyság számos városában, a Co-op-pal együttműködve, köztük Milton Keynesben, Bedfordban, Northamptonban, Cambridgeben és most Leedsben. Ezen egyesült királyságbeli városok lakói arra is számíthatnak, hogy a következő hetekben a Starship robotjai ünnepi díszben, rénszarvasnak öltözve végzik majd a kiszállításokat.

A 2018-as kereskedelmi szállítások elindítása óta a Starship robotjai több mint négymillió szállítást hajtottak végre biztonságosan szerte a világon, és egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást, hogy időt takarítsanak meg, és beillesszék a vásárlást mozgalmas hétköznapjaikba. Globálisan a robotok naponta 140 000 útkereszteződésen haladnak át.

A Co-op a vásárlók kiszolgálása érdekében bővítette online kínálatát együtt az országszerte a helyi közösségek központjában elhelyezkedő üzleteivel együtt. Stratégiájának kulcsfontosságú része, hogy az e-kereskedelmi kínálatát a boltjai felhasználásával fejlessze, hogy helyi, gyors és kényelmes vásárlást biztosítson a helyi Co-op üzletekből frissen kiszállított termékekkel, amelyek mikroelosztói csomópontokként működnek a közösségekben.

Forrás: Hull Daily Mail

https://www.hulldailymail.co.uk/whats-on/shopping/co-op-expands-army-robot-7882226

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936