A Cruise 2023-tól Dubaiba viszi vezető nélküli robotaxijait

A Cruise, a General Motors és a Honda által támogatott autonóm járműgyártó cég 2023-ban indítja el első nemzetközi robotaxi szolgáltatását Dubaiban. A hírt hétfő kora elején jelentette be Dubai koronahercege, Hamdan bin Mohammed.

A ride-hailing szolgáltatás részeként a Cruise teljesen önvezető Origin járműveit fogja használni, amelyeket először 2019-ben mutatott be. A társaság nem tervezi olyan Chevy Bolt elektromos járműveinek felhasználását, amelyeket jelenleg a san francisco-i tesztflottája részeként használ.

Forrás: Car and Driver

Az Origint úgy tervezték, hogy megosztott járműként legyen használható, így amikor gyártásba kerül, nem fog rendelkezni a tipikusan ember általi vezetéshez szükséges irányító eszközökkel, mint a kormánykerék és a pedálok. A Cruise elmondása szerint a cél 2030-ra legalább 4 ezer jármű elindítása Dubaiban.

A Cruise továbbra is azt tervezi, hogy San Francisco lesz az első piaca a kereskedelmi robotaxi szolgáltatásának. A vállalat azt tervezte, hogy 2019-ben kereskedelmi szolgáltatást indít szülővárosában, de ezt akkor nem sikerült megtennie és még nem jelentett be új időpontot.

A Cruise Origin gyártása 2022-ben indul majd a GM Detroit-Hamtramck gyárában. A Covid-19 járvány utazás megosztásra való negatív hatásának fényében a Cruise nemrég megjelentette új biztonsági protokollját, amely biztosítja az emberek távolságtartását az utazások közben és a járművek fertőtlenítését az utazások között.

A Cruise a világon a legnagyobb tőkével bíró autonóm jármű cégek közé tartozik. Az elmúlt három évben a társaság több mint 7,4 milliárd dollárt gyűjtött be számos befektetőtől, köztük a SoftBanktól, a Hondától, a GM-től, a T. Rowe Price Grouptól és a Microsofttól. A Cruise értéke jelenleg 19 milliárd dollár.

Dubai természetes választás a Cruise teljesen önvezető járműveihez. A királyság célja, hogy 2030-ra utazásainak 20 százaléka autonóm járművekkel történjen. Dubai számos városi légi mobilitási társaságot, például a Volocoptert is meghívta elektromos repülőgépei tesztelésére.

Forrás: The Verge

https://www.theverge.com/2021/4/12/22376258/cruise-autonomous-vehicles-robotaxi-dubai-2023

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936