A Cruise engedélyt kapott önvezető autóival utasok szállítására Kaliforniában

Jelentős előrelépés történt az autonóm autók terén: a Cruise, az önvezető autó startup, amely annyira lenyűgözte a GM-t, hogy jelentős részesedést vásároltak belőle, elnyerte a Kaliforniai Közüzemi Bizottság jóváhagyását arra, hogy utasokat szállítson a közutakon  – írja a Motor Authority.

Az összes önvezető autó startup közül – Waymo, Ouster, Voyage, stb. – a Cruise eddig az egyetlen vállalat, amely engedélyt kapott arra, hogy közutakon utasokat szállítson. Természetesen nem ez az első önvezető autóipari vállalat, amely jóváhagyást kapott a közutakon történő tesztelésre. Jelenleg több mint 60 cég végez tesztelést. De ez az első eset, hogy a járművek utasokat szállíthatnak.

A Cruise 2020 elején mutatta be Origin-nek nevezett önvezető kisteherautó/kisbuszát. Akkor azt mondták, hogy készen áll a gyártásra és a szállításra. De azóta nem hallhattunk róla semmit. Arra lehetett számítani, hogy az Origin-t tesztelik majd az utakon, de mivel a cég mögött a GM áll, a tesztekhez Chevy Bolt-ot használnak.

A Cruise meglehetősen hamar megkapta a jóváhagyást. A vállalat csak decemberben kezdte meg tesztjeit San Fransisco-ban.

A Cruise járművei jelenleg a 4. szintű autonómiát képviselik, ami azt jelenti, hogy még mindig van a fedélzeten sofőr, aki szükség esetén át tudja venni az irányítást, de ez a sofőr már hosszabb ideig elfordíthatja a tekintetét az útról, vagy másra koncentrálhat (esetleg alhat is). Ezen a szinten az autó átveheti az irányítást, ha a sofőr erre nem képes és biztonságosan megáll.

Bár az utasokkal végzett tesztelés komoly mérföldkövet jelent, ugyanakkor jelentős nehézségei is vannak egyelőre. A Cruise csak ingyen szállít utasokat a járműveiben, nem kérhet érte fizetséget. Emellett az autók csak korlátozott területen működhetnek és a cégnek el kell küldenie a jelentést az utazás megkezdése előtt, amely részletesen ismerteti az utasok biztonságát garantáló terveit.

Forrás: Gizmodo

https://www.gizmodo.com.au/2021/06/cruise-can-now-operate-driverless-cars-with-passengers-in-california/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936