A Cruise nem tudja tesztelni önvezető autóit, ezért ételkiszállítást végez helyette

Az önvezető elektromos Chevy Bolt-ok újra feltűntek San Fransisco utcáin a koronavírus miatti rövid szünet után. A General Motors által támogatott autonóm jármű cég, a Cruise átszervezte flottáját, és most ételkiszállítást végez a városban. A váltás nem jelent túl nagy változást a Cruise vírus előtti működéséhez képest. Korábban a cég elektromos autóit – szenzorokkal és önvezető technológiával felszerelve – egy jövőbeni robotaxi szolgáltatás beindítása céljából tesztelték az utakon.

Az utóbbi két hétben a Cruise kontaktusmentes étel kiszállítást végez veszélyeztetettebb közösségek számára. Egy a san fransisco-i Marin Food Bankkal és más helyi szervezetekkel való karitatív megegyezés részeként több, mint 3700 ételt szállítottak ki autonóm járműveikkel. Más autonóm cégek is hasonlóképpen váltottak, mint például a Massachusetts-beli Optimus Ride, amely átalakította önvezető ingázó programját idős közösségek számára való étel kiszállító szolgáltatássá.

Forrás: Cruise

Mivel a kiszállító program április 16.-án elindult, a Cruise két biztonsági vezetőt jelölt ki minden járműbe. A járművezetők biztonsága érdekében a járvány alatt a cég védőfelszerelést biztosít számukra, és a vezetők teljes program alatt ugyanarra a járműre vannak kijelölve. Mivel ez egy önkéntes program, a biztonsági vezetők bármikor kiléphetnek belőle, amikor szeretnének.

A Cruise teljesen kontaktusmentesen intézi az ételek felvételét és átadását. Az önkéntesek feltöltik az autót a bedobozolt ételekkel, a biztonsági vezető beírja a célpontot és az autó önállóan elmegy oda. Amikor megérkeznek az úti célhoz, az étel anélkül kerül átadásra, hogy személyes érintkezésre kerülne sor a fogadó és az átadó között.

Ezalatt a Waymo, az Alphabet autonóm autós cége, és más startupok, mint a Zoox és az Aurora felfüggesztették önvezető programjukat, mivel a robotaxik nem minősülnek alapvető szolgáltatásnak.

Forrás: Mashable

https://mashable.com/article/cruise-gm-autonomous-cars-food-delivery/?europe=true

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936