A dróntaxi Párizs közelében tette meg első útját a légi forgalomban

November 10.-én hajtotta végre első repülését egy többrotoros elektromos helikopter a hagyományos légi forgalomban Párizs közelében, amely 2024-től kereskedelmi repülésekre készül.

A Volocopter tesztrepülőgép, amely egy nagy, nyolc rotoros drónra emlékeztet, egy utassal a fedélzetén a Párizs melletti Pontoise-Cormeilles repülőtérről szállt fel, és rövid ideig körberepült, miközben más repülőgépek is a közelben tartózkodtak.

Dirk Hoke, a német Volocopter vezérigazgatója elmondta, hogy a következő 18 hónapban felkészíti járművét a tanúsításra, és reményei szerint 2024-ben, amikor Párizsban rendezik a nyári olimpiai játékokat, már rövid kereskedelmi járatokat indíthat.

A cég azt szeretné, ha kétüléses repülőgépei végül teljesen automatizáltan, csak utasokkal szállnának fel az egekbe, de elismeri, hogy még sok munkára van szükség az infrastruktúra, a légtérintegráció és a közvélemény elfogadása terén.

Paul Stone tesztpilóta elmondta, hogy a jármű digitális fly-by-wire rendszere és több rotorja sokkal könnyebbé teszi az irányítását, mint amilyen egy hagyományos helikopteré.

„A helikopterben, amikor az ember megmozgat egy vezérlőt, egyszerre három dolog történik, ez egy koordinációs gyakorlat. Ebben a repülőgépben eltávolítják ezt a nehézséget, és nagyon egyszerűek a kezelőszervek minden tengelyen, ez az, ami megkönnyíti a repülést” – mondta.

Valérie Pecresse, a Párizs környéki Ile-de-France régió elnöke elmondta, hogy a régió pénzügyi támogatást nyújtott a kezdeményezéshez, mivel szeretné, ha az első függőleges fel- és leszállásra képes járművel való utasszállító repülés itt történne.

Forrás: Reuters

https://www.reuters.com/lifestyle/science/drone-taxi-take-first-spin-air-traffic-near-paris-2022-11-10/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936