A felmérések szerint az amerikaiak még mindig nem bíznak az önvezető autókban

Az amerikaiak majdnem fele nem szállna be önvezető taxiba a Partners for Automated Vehicle Education ügyvédi csoportjának felmérése szerint. A felmérés szerint, melyet idén februárban és márciusban végeztek az Egyesült Államokban, az autonóm autókkal kapcsolatban széleskörű szkepticizmus és zavar érzékelhető. A felmérésben résztvevő 1200 felnőtt 48%-a azt mondta, hogy „sose szállna be egy autonóm taxiba”, 21%-uk bizonytalan volt ebben a kérdésben. Minden ötödik válaszadó szerint az autonóm autók sose lesznek biztonságosak, és ugyancsak ötödük helytelenül azt állította, hogy jelenleg megvásárolhatók teljesen önvezető autók.

A PAVE vezetője, Tara Andringa elmondása szerint az amerikaiak nem tudnak semmit az autonóm járművekről, és nem bíznak bennük.

A PAVE az autonóm jármű fejlesztők és közlekedésbiztonsági csoportok koalíciójával 2019-ben alapított szervezet, melynek célja a közvélemény tájékoztatása az önvezető autókkal kapcsolatban. Tagjai között van a Waymo, a Cruise és az Argo – a Hyperdrive nemrégiben közzétett Önvezetési Eredménykártyájának vezetői közül hárman -, valamint a Nemzeti Biztonsági Tanács (National Safety Council), az Anyák az Ittas Vezetés Elleni és a Vakok Országos Szövetsége.

A legújabb kutatási eredmények egybehangzóak a korábbi felméréssel, melyek az autonóm autók fogyasztók általi elfogadottságának problémáját jelzik. „A cégek nagyon sokat fektetnek az autonóm járművek fejlesztésébe, de a közvélemény-kutatások alapvetően szkepticizmust, aggodalmat és a bizalom hiányát jelzik,” mondta Andringa. „A PAVE feladata ennek a szakadéknak az áthidalása.”

Ez az első alkalom, amikor a PAVE felmérte az autonóm járművekhez kapcsolódó érzelmeket. A csoport azt tervezi, hogy a közvélemény-kutatást alapul veszi az érzelmek változásának méréséhez és az oktatási kampány hatékonyságának megítéléséhez, amely magában foglalja a nagyközönség számára rendezett vezető nélküli autós bemutatókat. Andringa szerint a közvélemény-kutatás eredményei megerősítik azt az elképzelést, hogy a vélemények megváltoztatásának legjobb módja az emberek hozzáférésének biztosítása a technológiához. A megkérdezettek hatvan százaléka azt mondta, hogy jobban bízna az autonóm járművekben, ha többet tudna a technológia működéséről.

Oliver Cameron, a Voyage vezérigazgatója elmondta, hogy a közvélemény-kutatás megfelel a floridai és kaliforniai magánnyugdíjas közösségek lakosai számára nyújtott autonóm utazások során szerzett tapasztalatainak. „Volt néhány lakosunk, akik izgatottak voltak, és nem igazán érdekelte őket, hogy ez egy önvezető autó, mert látták azt is, ahogy a repülés megszületett” – mondta Cameron. De sok más résztvevő számára – mondta – az első út olyan, mintha egy hullámvasút lenne. Félelem van, amelyet megkönnyebbülés követ. „Olyan érzés, hogy „Ó, ez nem is volt olyan rossz „- mondta Cameron. „Azt hiszem, hogy többnyire ez lesz az amerikai tapasztalat. Ez egy izgalmas technológia lesz – akár talán ijesztő is -, amíg ki nem próbálják. És aztán ez is normálissá válik. ”

Talán meglepő módon, azok a vezetők, akik azt mondták, tudtak az autonóm vezetést övező rossz hírekről, beleértve a Tesla Autopilotjának hibáit és azt, hogy az Uber önvezető autója megölt egy gyalogost 2018-ban Arizonában, hajlamosabbak voltak biztonságosnak tartani az autonóm autókat. Azok a vezetők, akik elmondásuk szerint rendelkeztek fejlett vezetést segítő rendszerekkel saját autójukban, optimistábbak voltak az önvezető autókkal kapcsolatban.

Az utoléréses ütközésre figyelmeztető rendszerrel rendelkezők 73%-a azt nyilatkozta, hogy az autonóm járművek elérhetőek lesznek 10 éven belül, akik nem rendelkeztek ilyennel, azoknak csak az 58%-a.

De azok, akiknek volt vezetést segítő rendszerekkel felszerelt autója, hajlamosabbak voltak tévedni abban, hogy a teljesen önvezető autók elérhetők-e már; azoknak, akik rendelkeztek távoli parkolási rendszerrel, 59%-a szerint már ma is megvásárolhatók a teljesen önvezető autók.

Andringa szerint „az, ahogyan a cégek jelenlegi termékeiket reklámozzák, elhitetik az emberekkel, hogy az autóik többre képesek, mint valójában.”

Forrás: Bloomberg

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-19/americans-still-don-t-trust-self-driving-cars-poll-shows

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936