A fiatalabb vezetők sokkal nyitottabbak az új technológiára egy új kutatás szerint

Egy új kutatás szerint a különböző generációk különbözőképpen gondolkodnak az önvezető autókról. 1000 autóssal végeztek felmérést, amely szerint a 18 és 24 év közöttiek nagy részének tetszenek az autonóm autók, míg az idősebb vezetők túlnyomó többsége ellenzi a gondolatot.

A Carwow nevű autó eladási weboldal által készített kutatás szerint a 18-24 éves válaszadók 81%-a szeretne önvezető autót, míg az 55-64 évesek 83%-a ellenzi a technológiát.

A fiataloknak több mint a harmada (37%) bevallotta, hogy nem szeret vezetni, amiből arra lehet következtetni, hogy talán ez a fő ok, amiért a fiatalok ennyire támogatják a vezető nélküli autózást. Ezzel szemben az 55-64 évesek 90%-as azt válaszolta, hogy sosem bízna meg egy vezető nélküli autóban, akkor sem, ha „biztonságosnak bizonyulnak”.

A kutatás egy nembeli különbséget is felfedett, miszerint a férfiak mintha enyhén nyitottabbak lennének az önvezető autók felé, mint a nők. A férfiak 63%-a mondta, hogy szeretne a jövőben autonóm autót, ezzel szemben, a nőknek csak az 52%-a.

Összességében a britek 56%-ának tetszik a vezető nélküli autók gondolata, és több mint a harmaduk gondolja azt, hogy a technológia a jövőben „könnyebbé” teszi a közlekedést. Azt, hogy az önvezető autók csökkenthetik az autóbalesetek kockázatát és növelhetik a közlekedésbiztonságot, a válaszadók ötöde gondolta.

Az önvezető autók ellen a válaszadók 44%-a foglalt állást, ennek a fele mondta, hogy azért, mert nem bízik bennük. Majdnem ugyanennyien állították (42%), hogy soha nem adnák át az autó feletti kontrollt.

A Carwow.co.uk szakértője, Mat Watson szerint az autógyártóknak meg kell mutatniuk, hogy az autonóm járműveik biztonságosak ahhoz, hogy az autósok elfogadják az önvezető autókat.

Az autonóm járművek tesztelése és fejlesztése egyre nagyobb ütemben halad, már nem az a kérdés, hogy ezek a járművek az utakra kerülnek-e, hanem az, hogy mikor. Bár az autonóm autók potenciálisan sok szempontból előnyösek lehetnek, de ahhoz, hogy tényleg megvegyék őket az emberek, maximálisan biztonságosnak kell bizonyulniuk, és azzal is versenyezniük kell, hogy a britek egyszerűen csak szeretnek vezetni.

Forrás: Motor1

https://uk.motor1.com/news/371353/generational-divide-driverless-cars/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936