A folyamatos Doppler hullámot kibocsátó lézerradar azonnal felismeri a többi jármű sebességét

A Blackmore Sensors and Analytics arról számolt be, hogy az önvezető autóknál alkalmazott Doppler lézerradar (lidar) rendszer várakozáson felül teljesített San Francisco zsúfolt utcáin és az autópályákon.

  • Az Egyesült Államok Hadserege által több mint egy évtizedig tesztelt Blackmore rendszerrel,  a BMW i Venturesés a Toyota AI Ventures beruházásainak támogatásával  sokkal biztonságosabb autonóm autókat állíthatók elő, mint a radarral vagy a hagyományos impulzusérzékelő rendszerekkel felszereltek.
  • A Blackmore frekvencia modulált folyamatos hullám (FMCW) lidart használ. A lidar a távolságot és a sebességet a fényhullámok tárgyakról való visszaverődésével méri.
  • A lidar sokkal pontosabb és gyorsabb, mint a radar, ami rádióhullámokat ver vissza, de a radarnak nincsenek mozgó alkatrészei és olcsóbb, mint a lidar. Az új fejlesztések által azonban csökken a lidar mérete és ára.
  • Szakértők szerint az autonóm járművek érzékelő rendszerének magában kell foglalnia a lidart, a radart és a kamerákat.
  • Az autonóm vezetés szempontjából jelentős különbségek vannak az impulzusos és folyamatos hullámok között
  • A pulzáló lidar egy érettebb technológia, de az FMCW lidar képes kimutatni a Doppler frekvenciaeltolódásokat
  • A Doppler-hatás a hullámhosszon mért frekvenciaváltozás, amikor a tárgyak közelebb vagy távolabb mozognak. A hullám frekvenciája egyre nő, ahogy az objektumok közelebb kerülnek egymáshoz, és a frekvencia csökken, ahogy az objektumok távolabb kerülnek.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/blackmore-doppler-lidar-for-autonomous-cars/

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936