A Ford közzéteszi önvezető autó adatait a további kutatások támogatása céljából

A Ford önvezető autó programja jelenleg csúszásban van, de az autógyártó igyekszik elősegíteni a kutatások folytatását. Közzétette „átfogó önvezető jármű adatbázisát” a kutatók számára. A célja az, hogy előmozdítsa a további kutatásokat és az autonóm vezetési technológia fejlesztését, mondta Tony Lockwood, a Ford autonóm jármű menedzsere blog posztjában.

Az adatbázis a Detroitban végzett tesztjeik adatait tartalmazza, amelyeket egy éven keresztül gyűjtöttek. Ezek a tesztek függetlenek voltak a Ford és az Argo A.I. közös munkájától, amelyek célja egy gyártásra kész autonóm vezetési rendszer kifejlesztése.

Forrás: Aim

Az elérhető adatok a következőket tartalmazzák: kamera és lidar szenzor adatok, GPS és pálya információk, több-járműves adatok, egy 3D-pont felhő és földi visszaverődés-térképek. Az adatokban szerepel egy plug-in által hozzáadott vizuális elem, amit ROS formátumban közölnek, mondta Lockwood. Mivel az adatokat egy egész éven keresztül gyűjtötték, tartalmazza az időjárási változásokat, az autós és a gyalogos forgalom sűrűségének változásait és a felújításokat is.

Lockwood elmondása szerint bár más cégek is közöltek már önvezető járművekből származó adatokat, a Ford az első, amely több járműből származó adatokat tesz közzé. Több jármű működött egyidőben az adott körzetben, így különböző pillanatképekkel rendelkeznek, mivel az egyik jármű szenzora észrevehetett olyat is, amit a másik nem. A kutatók számára különösen hasznos ezeknek a különböző adatoknak az elemzése.

A kutatók felhasználhatják a Ford adatait saját kutatásukhoz kiindulópontként vagy szimulációs tesztelési rendszerek kidolgozásához. A szimulációs tesztelést sok cég használja, köztük a Waymo is, a valós utakon való teszteléssel párhuzamosan, így a mérnökök megvizsgálhatnak egy speciális szituációt vagy kipróbálhatnak egy szoftvert, mielőtt a valós járművekbe telepítik azt.

Az adatok online lesznek elérhetők a Ford és az Amazon nyitott adat programja közti együttműködés eredményeként. Az első adathalmaz már feltöltésre került.

Az adatok megosztásának bejelentése nem sokkal azután történt, hogy a Ford megerősítette, hogy csúszás történik autonóm autó programjának bevezetésében a koronavírus járvány következtében. A Ford első utazásmegosztó és szállító szolgáltatása 2022-ig nem fog elindulni, ami egy évvel későbbi időpont, mint a tervezett. Nem a Ford az egyetlen autógyártó, amely kénytelen elhalasztani önvezető autó programját, a General Motors is eltolta az eredetileg 2019-re kitűzött határidejét.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/ford-releases-self-driving-car-data-to-researchers/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936