A Ford szerint autonóm autói csak négy évig lesznek használhatók

Az autonóm járművek ipara úgy reklámozza jelenleg az autóit, mint amelyek a modern társadalom összes problémáját megoldják: a dugóktól a közlekedésbiztonságon át a produktivitásig, hiszen dolgozhatunk is autózás közben. A Ford Autonóm Járművek operatív vezetője, John Rich egy interjújában viszont azt nyilatkozta, hogy amiatt nem aggódnak, hogy csökken a kereslet az autonóm autók iránt, hiszen ezeket négyévente cserélni kell majd.

Ez nem egy hosszú élettartam, figyelembe véve, hogy például a nagy igénybevételnek kitett New York-i taxik átlagéletkora 3,8 év volt 2017-ben, azaz sok ennél jóval régebbi autó is járta az utcákat. Amerikában a magántulajdonú autóknál pedig közel 12 év az átlagéletkor.

Forrás: Newscast/UIG via Getty Images)

Rich nem nyilatkozott arról, hogy évente hány kilométer megtételével számolnak az autonóm autók esetében, csak azt jelezte, hogy maximális kihasználtságra tervezik őket. Ahhoz, hogy jövedelmezőek legyenek, majdnem egész nap haladniuk kell.

A Ford nem is egyéni használatra tervezi őket jelenleg, hanem autonóm autó flottákra tervez szolgáltatást nyújtó cégek részére.

Elképzelhető, hogy a négyéves élettartam ahhoz kapcsolódik, hogy a Ford belső égésű motorokban gondolkodik. A legtöbb autógyártó újfajta belső égésű motor struktúrába fektet, ami hatékonyabb üzemanyag felhasználással és kevesebb káros anyag kibocsátással működik, viszont több alkatrészt igényel, mint az elektromos autók. És ha több alkatrészt veszünk igénybe, a meghibásodás esélye is nagyobb.

A Ford hosszútávon az elektromos akkumulátoros járművekre koncentrál, de egyelőre meg kell találnia a helyes egyensúlyt, ami a jövedelmező üzleti modellhez szükséges, így első lépésként hibrideket fejleszt. Az elektromos autókkal az a probléma szerintük, hogy egyelőre hiányzik a töltési infrastruktúra. Emellett az akkumulátor kapacitását nagymértékben lefoglalja az autonóm rendszer, valamint a légkondicionáló és a szórakoztató rendszerek.

A töltési idő miatt is aggódnak: ahhoz, hogy jövedelmezők legyenek az autók, haladniuk kell, a töltőállomásokon való hosszas várakozás ezt hátráltatja. A gyorstöltők pedig a gyakori használat miatt gyorsabban tönkreteszik az akkumulátort.

Forrás: Tech Crunch

https://techcrunch.com/2019/08/26/ford-says-its-autonomous-cars-will-last-just-four-years/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936