A Ford tetőre szerelhető légzsákokat szabadalmaztatott

A Ford szabadalmi kérelmet nyújtott be a tetőre szerelhető légzsákokra, amelyek a jármű tetőborításából nyílnának és körbevennék az utasokat a nagyobb ütközésvédelem érdekében.

A kérelmet 2021. április 7-én nyújtották be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO), és 2022. október 13-án tették közzé. Az egyes ülések fölött gyűrűszerű tárolók láthatók, amelyekből a légzsákok kioldódnak.

A „légzsák” szó azonban nem egészen írja le azt, amit a Ford javasol. A szabadalmi bejelentés rajzain a hagyományos légzsákok helyett a jármű utasait körülvevő, tojásdad alakú elemek láthatók, mindegyiket hengerek borítják, amelyek felfúvódnak, és a hagyományos légzsákokhoz hasonló ütéselnyelő hatást biztosítanak.

A Ford szerint ezt a technológiát különböző karosszéria-típusú személy- és haszonjárművekben való használatra tervezték, beleértve a szedánokat, kupékat, kisteherautókat, terepjárókat és kisbuszokat. De valószínűleg könnyebb lesz tetőre szerelt légzsákokat csomagolni egy Expeditionbe, mint egy Mustangba.

A Blue Oval azt is elmondta, hogy ezeket a légzsákokat az autonóm járműveket szem előtt tartva tervezték. Néhány rajzon még két üléssor is látható egymással szemben – ez az elrendezés önvezető autóra utal. Érdemes megjegyezni, hogy röviddel a szabadalmi bejelentés közzététele után a Ford és a Volkswagen-csoport finanszírozást vont el az autonóm vezetési technológiai startup Argo AI-től, amely így kénytelen volt leállni.

A Ford érdeklődése az önvezető autók iránt ingadozhat, de az autógyártó továbbra is kísérletezik a hagyományos autók új biztonsági technológiáival. A Ford a közelmúltban szabadalmi kérelmet nyújtott be egy olyan külső légzsákrendszerre is, amely ütközéskor a jármű hűtőrácsa mögül jönne elő. A szabadalmi bejelentés azonban nem jelenti automatikusan a gyártási terveket, így nem világos, hogy az új légzsákrendszerek valamelyike ​​megjelenik-e az ügyfeleknek eladott járművekben.

Forrás: Motor Authority

https://www.motorauthority.com/news/1137826_gm-super-cruise-400000-mile-network-expansion

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936