A General Motors és a Honda együttműködik járművei fejlesztésében

A General Motors és a Honda szövetségre lép Észak-Amerikában az elektromos és autonóm jármű technológiai fejlesztések költségeinek csökkentése érdekében.

A nem kötelező erejű egyetértési megállapodást szeptember 3-án jelentették be, és a vállalatok elmondták, hogy a járművekre, valamint a motorokra és a sebességváltókra vonatkozó ismereteiket tervezik megosztani.

Ez egy újabb jele a növekvő konszolidációnak az autóiparban, mivel a vállalatok hatalmas tőkekiadásokkal néznek szembe a jelenlegi termékek, valamint az akkumulátoros és önvezető járművek fejlesztése terén.

Nem közöltek részleteket arról, hogy melyik járművek közös fejlesztésére kerül majd sor, de a cégek bejelentették, hogy a tervezett munka azonnal elkezdődik és elektromos és belső égésű motorokkal meghajtott járművekre is vonatkozik majd. A mérnöki munka a jövő év elején indul. Együttműködnek majd a gyártással, az alkatrészek beszerzésével, a kutatással és a kapcsolódó szolgáltatásokkal kapcsolatban is.

Ez év elején a versenytárs Ford hasonló megállapodást kötött a német Volkswagennel, míg az olasz-amerikai autógyártó, a Fiat Chrysler 2021 elején a francia PSA Peugeot-val tervez fúziót.

A GM és a Honda megállapodása szerint mindkét cég együttműködik egy sor jármű gyártásában, amelyeket mindkét cég a saját márkája alatt forgalmaz majd.

Áprilisban a cégek bejelentették, hogy két elektromos járművön dolgoznak együtt a Honda számára, amelyek a GM globális elektromos jármű platformján alapulnak. Az üzemanyagcellán való munka 2013-ban kezdődött, így nem meglepő, hogy azóta bővült az együttműködés.

„A szövetség további erőforrások felszabadításával mindkét vállalat esetében elősegíti a jövőbeli mobilitási innovációba történő beruházások felgyorsítását” – mondta Mark Reuss, a GM elnöke nyilatkozatában.

„Észak-Amerikában jelentős költséghatékonyságot érhetünk el, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a jövőbeni mobilitási technológiába fektessünk be, miközben megtartjuk saját, versenyképes termékkínálatunkat” – mondta nyilatkozatában Seiji Kuraishi, a Honda ügyvezető alelnöke.

A szövetséget mindkét társaság felső vezetőiből álló közös bizottság irányítaná – áll a közleményben. Az együttműködés lehetővé tehetné, hogy az egyik cég a másik számára gyártson járműveket egyik amerikai gyárában. Viszonylag egyszerű lenne Hondákat gyártani a GM összeszerelő során, ha a járművek ugyanazon a platformon épülnének, ugyanolyan meghajtással.

Az ugyanolyan alapokon épülő Hondák és GM járművek között nehéz lehet különbséget tenni, bár a GM inkább a teherautókra és nagyobb járművekre, míg a Honda inkább személyautókra fókuszál majd várhatóan.

A nyilatkozatok szerint ugyanakkor nem várható teljes fúzió az amerikai és a japán autógyártó között.

Forrás: Chicago Tribute

https://www.chicagotribune.com/business/ct-biz-gm-honda-alliance-deal-20200903-lyihtu22jzcfxbwfzacarvnhre-story.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936