A GM kormánykerék és pedálok nélküli önvezető autót készül tesztelni

Steven Cliff, az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalának (NHTSA) vezetője bejelentése szerint a General Motors Co. és a Ford Motor Co. felmentést kér az amerikai hatóságoktól az autonóm járművek tesztelésével kapcsolatos egyes szabályok enyhítésére.

Az autógyártók által kért, az ügynökség honlapján közzétett mentességeket 30 napig lehet nyilvánosan kommentálni – derül ki a közleményekből. A GM által javasolt járműben nem lesznek kormánykerekek, pedálok, kézi irányjelzők és tükrök, míg a Ford által kínált járműben az automatizált rendszer fékezési, gázpedál- és kormányzási parancsokat ad.

„Amint a véleményezési időszak lejár, az NHTSA felülvizsgálja ezeket a megjegyzéseket, értékeli a petíciók érdemeit, és megállapítja, hogy azok megadása közérdek-e” – mondta Cliff. „A biztonság lesz a legfontosabb, amikor eldöntjük, hogy helyt adunk-e vagy elutasítjuk ezeket a petíciókat.”

A GM által támogatott önvezető induló Cruise LLC-t már az amerikai szabályozó hatóságok és saját igazgatótanácsa is vizsgálja, miután néhány közúti incidens felvetette a kérdést, hogy a vállalat mennyire áll készen szolgáltatásainak bővítésére. Az Argo AI, a Ford és a Volkswagen AG által támogatott önvezető startup májusban megkezdte az önvezető járművek tesztelését Miamiban és Austinban, Texas államban, anélkül, hogy ember ült volna a volán mögött.

Forrás: Bloomberg

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-21/gm-ford-seek-us-exemptions-in-rules-for-self-driving-cars

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936