A GM utazási rosszullét elleni technológiát szabadalmaztat

A General Motors szabadalmi kérelmet nyújtott be az autonóm járművek utazási betegség elleni technológiájára.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) benyújtott kérelemben a GM megjegyzi, hogy még ha elszaporodnak is az autonóm járművek, az emberek továbbra is tartanak a bennük való utazástól. Egy önvezető autó, amely utazási rosszullétet okoz, valószínűleg nem fogja a legjobb első benyomást kelteni.

GM megjegyezte, hogy az utazási rosszullét nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha az utas valami másra összpontosít, például egy könyvet olvas vagy a telefonját nézegeti. Ez az, amit sokan várnak a járművekben, amikor már nem kell maguknak vezetniük. Tehát az utazási rosszullét megszüntetése különösen fontos az autonóm autókban.

Ennek érdekében a GM egy fényekből és képekből álló rendszert képzel el, amely vizuálisan reprezentálja a gyorsulás, fékezés és kanyarodás érzetét. Ez lehet a jármű képernyőn megjelenő képe, vagy változó szín vagy fényminta. Alternatív megoldásként hangrendszer vagy haptikus visszacsatolás is használható hasonló hatás eléréséhez, mondta GM.

Ez nemcsak a személy szenzoros észlelését segíti összehangolni a testére ható erőkkel – ezzel megszüntetve az utazási rosszullét okát –, hanem a bizalom kiépítését is, mivel több információt nyújt a jármű tevékenységéről, a GM szerint.

Az nem világos, hogy ez a technológia gyártásba kerül-e, de a GM halad előre az autonóm járművek fejlesztése terén. A GM által irányított Cruise közel áll ahhoz, hogy vezető nélküli taxizást kínáljon a nyilvánosságnak San Fransiscoban. A Cruise jelenleg módosított Chevrolet Bolt EV ferdehátúkat használ, de idővel átvált az Origin nevű, erre a célra épített járműre. Ezt először 2020-ban mutatták be, és a GM gyártja majd Factory Zero elnevezésű detroiti üzemében.

Forrás: Motor Authority

https://www.motorauthority.com/news/1135920_gm-patents-anti-motion-sickness-technology

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936