A Google anyavállalata belép az ír drónos szállítási piacra

A Wing, a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a drónszállító leányvállalata a jövő hónapban elindítja a próbaverziót Dublin közelében.

Egy nyilatkozatban a cég azt mondta az Irish Independentnek, hogy a próbarepülés „egy Dublin közelében lévő közösségben lesz”.

„Még mindig dolgozunk az előkészületeken, beleértve a helyi érdekelt felek megszólítását” – mondta egy szóvivő.

„Úgy gondoljuk, hogy fontos a helyi közösséggel folytatott konzultáció bármilyen drónszállítási szolgáltatás elindítása előtt, és ez a folyamat jelenleg is zajlik. Reméljük, hamarosan több mindent fogunk tudni megosztani, amint több ilyen beszélgetésünk lesz, és folytatni tudjuk az előkészítést a közösség véleményének birtokában.”

A Wing jelenleg az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Finnországban működik. Négy év alatt több mint 250 ezer drónos szállítást hajtott végre.

Írországban a drónos szállítás jelenleg csak emberi megfigyelőkkel végezhető minden egyes járatnál, ami rendkívül drágává és korlátozottá teszi, mint általános kereskedelmi szolgáltatást.

A jövő évben Európa-szerte bevezetett új szabályozás azonban lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a drónokat „látótávolságon túl” is kereskedelmi forgalomba hozhassák, így megnyitva az utat az olyan vállalatok előtt, mint a Wing, hogy emberi vizuális megfigyelők korlátozása nélkül működhessenek.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ezt egy korlátozott demonstrációként képzeljük el Dublinon kívül, és ez lesz az első lépés a Wing számára Írországban” – mondta a cég szóvivője.

„Bátorít minket az EU-ban a drónokra vonatkozó szabályozás terén elért haladás, és Írország erős drón-ökoszisztémával rendelkezik, amely vonzó helyszínné teszi számunkra. Már megkezdtük a tehetségek toborzásának folyamatát a területen, és izgatottan várjuk, hogy csatlakozhassunk az ottani virágzó drónközösséghez.”

Írországot a drónos szállítások egyik legfejlettebb tesztterületének tekintik Európában, a helyi Manna startup 100 ezer tesztrepülést hajtott végre Írországban, a Co Galway állambeli Oranmore-ból indulva, majd áthelyezte szállítási teszttevékenységét Moneygall-ba, Offaly megyébe.

Tavaly a Manna a tesztüzemet a Dublin megyében található Balbrigganbe helyezte át, amely körülbelül 25 ezer fős helyi piacot jelent.

A CarTrawler korábbi ügyvezetője, Bobby Healy által alapított Manna az elmúlt három évben közel 30 millió eurós forrást gyűjtött össze, és több mint 100 embert foglalkoztat. Új gyártóhely és új szállítási helyszín kialakítását tervezi Dublin egyik nagy külvárosában.

A Manna drónok jelenleg kis tételeket szállítanak ki, például kávét, gyorsételeket, kisebb élelmiszereket és gyógyszertári termékeket, amennyiben a teljes súlyuk 2 kg alatt van, és elférnek egy cipősdobozban.

A drón öt percen belüli kézbesítést ígér a bázisától 2 km-en belüli címekre, és a szállítási címnél lebegve egy kötélen leereszti a csatolt tételt. Amikor a tárgy közel van a talajhoz, a kötél leválik és a drón visszatér a bázisra. A szállítás szélben és nappali fény nélkül is működik, de esőben nem. Jelenleg kis csomagokat szállítanak ezen a területen az olyan üzletekből, mint a Tesco, a Subway, a gyógyszertárak és a kávézók.

A drónok általában 50 és 80 méter közötti magasságban repülnek, 60 km/h feletti sebességgel, a következő szállítási teszthelyszín még nem ismert.

A drónokkal kapcsolatos biztonsági és egyéb szabályozási kérdéseket az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) és az Ír Légiközlekedési Hatóság felügyeli.

Az elmúlt hónapokban több kutatási jelentés is azt sugallja, hogy a drónos szállítások csomagonként kisebb környezetterhelést jelentenek, mint az autók, kisteherautók, motorok, és nagyjából egyenlőt az elektromos kerékpárokéval.

Forrás: Independent

https://www.independent.ie/business/technology/google-parent-firm-to-enter-irish-drone-delivery-market-42060439.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936