A hidrogénes autóké volt a jövő, mi velük a probléma?

Néhány éve még a hidrogénes és az akkumulátoros elektromos autók is úgy tűnt, hogy a jövő autói lesznek. A szakértők véleménye megoszlott abban, hogy melyik fogja felváltani a környezetszennyező tüzelőanyagokat.

A japán autógyártók különösen elkötelezettek voltak a hidrogén üzemanyagú autók mellett, 2006-ban a Ford és a GM is hidrogén autó koncepciókkal álltak elő, a BMW egészen 2015-ig folytatta ezt a trendet. Jelenleg csak három hidrogéncellás autó elérhető: a Toyota Mirai, a Honda Clarity Fuel Cell, és a Hyundai NEXO. 2020-ra úgy tűnik az akkumulátoros elektromos autók átvették a terepet és a hidrogéncellás autók csak egy mellékvágányt jelentettek.

Forrás: Digital Trends

Pedig a hidrogén meghajtásnak sok előnye van. Ez egy tiszta üzemanyag, káros kipufogógáz-kibocsátás nélkül. A hidrogénüzemű járművek alapvetően elektromos autók, üzemanyagtartállyal. Büszkélkedhetnek az akkumulátoros elektromos autók teljesítményével és azonnali nyomatékával, miközben nagyobb hatótávolságot biztosítanak, mint a mai piacon alkalmazott tiszta EV-k. Végül, az üzemanyag-feltöltési idők hasonlóak a benzines autókéhoz, nem kell aggódni a megtett távolság és a töltési idő miatt.

A hidrogén hátrányai, hogy robbanásveszélyes, hiányzik a töltési infrastruktúra, és nem bizonyított a technológia. De ugyanezek a hátrányok megvannak a többi meghajtási módnál is. A töltési infrastruktúra kiépíthető, mint az elektromos autóknál. Az üzemanyagcellák biztonságosabbá tehetők, a technológia pedig fejleszthető. Mi az, ami miatt mégsem terjedtek el ezek az autók? Leginkább anyagi okok miatt.

Forrás: Digital Trends

Jelenleg az üzemanyagcellás és az akkumulátoros elektromos autók is drágábbak, mint a hagyományos meghajtású járművek, még a helyi és állami támogatásokat beleszámítva is. De elektromos autók esetében a jó érzés mellett, hogy teszünk valamit a környezetünkért, ha ilyen autóval járunk, a fenntartási, töltési költségek alacsonyabbak. A hidrogénes autók esetében viszont az üzemanyagköltség sokkal több.

Jelenleg a piacon lévő három hidrogénes autóhoz három éves ingyen üzemanyagot ajánlanak, de hosszútávon nem ellensúlyozódik a magasabb kezdő ár. Ahhoz, hogy a hidrogén valaha is versenyképes legyen, olcsóbbá kell válnia, mint a gázolaj, ami nem teljesen kizárt, de jelenleg az akkumulátoros elektromos autók tűnnek a közvetlen jövőnek.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/hydrogen-cars/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936