A Honda Legend lesz a világ első 3. szintű autonóm autója

A Honda bemutatta új, részben önvezető Legend szedánját Japánban, ezzel a világ első olyan autógyártójává vált, amely igazoltan 3. szintű autonóm technológiával felszerelt járművet értékesít.

Bár ezzel a második számú japán autógyártó elsővé vált a piacon, de a 3. szintű autonóm Legend eladások csak 100 autóra korlátozódnak Japánon belül 11 millió jen (nagyjából 100 ezer dollár) kiskereskedelmi áron.

Ennek ellenére az az új autonóm technológia nagy előrelépést jelent az emberi hibázásból fakadó balesetek kiküszöbölése terén, mondta Yoichi Sugimoto, a cég vezető mérnöke.

A Legend „Traffic Jam Pilot” rendszere kontrollálja a gyorsítást, fékezést és a kormányzást meghatározott körülmények között.

A rendszer aktív működése közben a vezető nézhet filmeket vagy követheti az utat a képernyőn, így csökken a dugóban való vezetés által okozott stressz, mondta a Honda. A rendszer figyelmeztetni tudja a vezetőt a biztonsági öv rezegtetésével, ha az irányítás átvételére van szükség. Ha a vezető nem reagál, akkor a jármű lassítva megáll és vészjelzéssel és dudálással figyelmezteti a körülötte lévőket.

A bejelentés azután történt, hogy a japán kormány novemberben biztonsági tanúsítványt adott a Honda „Traffic Jam Pilot” -jának.

A globális autógyártók és technológiai vállalatok, köztük az Alphabet Waymo és a Tesla jelentős beruházásokat hajtanak végre az autonóm vezetés terén. De a technológia fejlődése ellenére az autonóm vezetésre vonatkozó szabályozások országonként eltérőek. Az Audi 2017-ben mutatta be A8-as szedánját, 3-as szintű technológiával, de a szabályozási akadályok egyelőre megakadályozták annak széleskörű bevezetését.

A Honda egyelőre nem tervezi a 3-as szintű Legend gyártásának vagy értékesítésének növelését – közölte a cég üzemeltetési vezetője.

Forrás: Autoblog

https://www.autoblog.com/2021/03/04/honda-legend-level-3-autonomous-2/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936