A Hyundai 4-es szintű önvezető rendszert tesztel

A Hyundai Motor Group bejelentette, hogy 2022-ben megkezdi 4-es szintű önvezető rendszerének tesztelését. A RoboRide kísérleti program keretében a vállalat Szöul belvárosában tervezi a tesztelést. Ehhez egy teljesen elektromos kompakt Ioniq 5-öt használnak majd – közölte a cég.

A Roboride a Hyundai Motor alatt futó új mobilitási szolgáltatás, amely a 4. szintű önvezető technológián dolgozik majd . A koreai autógyártó célja, hogy magasra tegye a mércét az önvezető technológiai fejlesztések előtt, mielőtt kereskedelmi forgalomba hozná a vezető nélküli jármű szolgáltatását.

A Hyundai Motor sajtótájékoztatót tartott, ahol a Hyundai Motor Group vezetője, Woon-jun nyilatkozott a médiának. „Az általános biztonságra és a szelektív kényelemre vonatkozó filozófiánkra alapozva fejlesztjük az autonóm vezetési technológiát, hogy mindenki számára használható legyen” – jelentette ki a bejelentéskor.

Az 5-ös szintű automatizálás az, ahol az autonóm autó minden körülmények között önállóan halad. Míg a 4. szintű bár az egyik legfejlettebb autó, de csak korlátozott körülmények között közlekedik önállóan. A Nemzetközi Autómérnöki Társaság megállapította ezeket a szinteket a globális autógyártók számára.

Jelenleg a GM az egyetlen autógyártó, amely engedélyt kapott a hatóságoktól a tesztvezetés megkezdésére a nemzetközi önvezető járművek piacán. Szoros verseny folyik a globális autógyártók között az önvezető autók kereskedelmi forgalomba hozataláért, ezek közé tartozik a Hyundai is.

A koreai autógyártó együttműködést kötött a Motional, amerikai önvezető céggel és a Lyft ride-hailing céggel ehhez a projekthez. A trió a 4-es szintű autonóm mobilitási szolgáltatás 2023-as kereskedelmi bevezetésén dolgozik majd együtt.

A Hyundai 4-es szintű automatizált járműve szinte minden úthelyzetben önállóan fog közlekedni, kivéve a hirtelen forgalmi dugókban. A cég elmondta, hogy a RoboRide művelettel kapcsolatos frissítéseket a következő évben, január elején osztják meg.

A Hyundai nemrégiben bemutatott egy videót új autonóm járművéről. A videóban látható, hogy a jármű hogyan észleli a közlekedési lámpákat, hogyan fordul vissza, vált sávot, kanyarodik jobbra vagy balra. A videó azt is bemutatja, hogyan fogja a jármű irányítani a rendszert, és hogyan reagál az útakadályokkal járó helyzetekre.

„Teljesen autonóm technológiát fejlesztünk, amely nem igényli a vezető beavatkozását, az önvezető technológián alapul, amelyet ellenőriztek és alkalmaztak a meglévő modelleken” – magyarázta Jang a sajtótájékoztatón.

Jang beszélt a közelgő tervekről is, hogy a projektet hogyan fogják kereskedelmi forgalomba hozni az autópiacon. „Azt tervezzük, hogy hamarosan bevezetünk egy robot-szállítási szolgáltatást, amely elősegíti a logisztika hatékonyságát” – mondta Jang.

A cég várja a jövőre tervezett beüzemelést, amely segíti a vállalatot jelenlegi technológiájának ellenőrzésében és az autonóm vezetés további technológiai fejlesztéseiben.

Forrás: Korea Tech Today

https://www.koreatechtoday.com/hyundai-all-set-to-test-level-4-self-driving-system/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936