A Hyundai olyan emeletes buszt mutatott be, amely jó hatással lehet a városok levegőjére.

Egy jelenleg is zajló koreai expón mutatta be a Hyundai azt az emeletes buszt, amely impozáns dekorációval hívja fel magára a figyelmet. A 12 méter hosszú 4 méter magas autóbusz nem csak emiatt nevezhető különlegesnek. Hajtásáról a hátsó tengelybe épített, 240 kW összteljesítményű kerékagymotorok gondoskodnak, amelyek a 384 kWh-os akkupakkból nyerik a szükséges energiát.

Az elektromos emeletes autóbusz – amelynek még neve sincs – 18 hónapos projekt keretében készült el. Létrejöttét a koreai Föld-, Infrastruktúra- és Közlekedésügyi Minisztérium is támogatta. Utasterében 70 ülőhely áll rendelkezésre, melyből 59 szék az emeleten, 11 pedig az alacsonypadlós részen kapott helyet. Azért csak ilyen kevés, mert alul olyan peronrészt alakítottak ki, amelyen egyszerre akár két kerekesszékes utas is utazhat egy időben. A második ajtónál elhelyezett rámpa automatikusan működtethető, így a sofőrnek nem kell kiszállnia a járműből ahhoz, hogy felhajtsa azt.

A Hyundai új elektromos autóbuszát lítium-polimer (LiPo) akkumulátorokkal szerelték, amelyek előnye, hogy rendkívül nagy energiasűrűséggel rendelkeznek. Feltöltésük mindössze 72 percet vesz igénybe, így legalább 300 kilométert tud megtenni a busz, ami nem rossz adat egy ekkora monstrumtól.

A szokásos biztonsági felszereltségek mellett az autóbuszt olyan vezetéstámogató rendszerekkel szerelték, mint például az automatikus vészfékrendszer vagy épp a sávtartó asszisztens.

Fotó: Hyundai

Forrás: Vezess

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2019/05/30/emeletes-buszt-mutatott-be-a-hyundai/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936