A jövő elektromos autói szénszálakban tárolhatják az energiát akkumulátorok helyett

A jelenlegi elektromos autók egyik legnagyobb hátránya az, hogy energiát tárolnak nehéz akkumulátorokban. A svéd Chalmers Technológiai Egyetem kutatása szerint az autóiparban már használt legkönnyebb anyag, a szénrost szál is képes az elektromosság tárolására. Mivel ez az anyag használható egy autó karosszériájának felépítéséhez, ezek az alkatrészek hatékonyan helyettesíthetik a jelenlegi akkumulátor csomagot. Képzeljünk el egy elektromos autót, amely a karosszériában tárolja az energiát.

  • Jelentősek a szénszálas szerkezeti elemek villamosenergia-tárolással kapcsolatos előnyei. A súly drasztikusan csökkenne, mind a szénszálas technológia használatának, mind a lítium-ion akkumulátorok eltávolításának köszönhetően.
  • A szénszálak a fedélzeti érzékelőkhöz és más elektronikához szükséges energiát is tárolhatják, állítják a kutatók.
  • Nem ez az első alkalom, hogy valaki megpróbálta az autó vázát egy óriási akkumulátorként használni, 2013-ban a Volvo már próbálkozott hasonlóval, azonban ez csak kísérleti szinten maradt. Sokszor ez az ígéretes kutatások problémája: gyakran nem jutnak ki a laborból, nem valósulnak meg. A kísérlet ugyan jó eredményeket hozhat, de ez nem jelenti azt, hogy kereskedelmi szempontból életképes technológiává alakítható.

Forrás: The Drive

http://www.thedrive.com/tech/24986/future-electric-cars-could-ditch-battery-packs-in-favor-of-structural-carbon-fiber-electrode

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936