A jövőben robot járművek szedhetik a gyomot a földeken

Egy francia cég, a Naio Technologies három különböző elektromos robot járművet fejlesztett ki, amely képes a gyomokat eltávolítani a növények közül, így helyettesíti a drágább módszereket és megoldja a munkaerőhiány kérdését. A cég most megkezdte autonóm járműveinek tesztelését az Egyesült Államokban is, Kanadában, Európában és Japánban már 150 robotja van használatban.

Forrás: Autoblog

A cég szóvivője elmondta, hogy a módszer nagy előnye, hogy környezet- és emberkímélő, mivel nincs szükség sem vegyi gyomirtásra, sem kézi gyomlálásra.

A Naïo három különféle gyomirtó robotot fejlesztett ki: a könnyű Oz-t, amelyet kis gazdaságokhoz és üvegházakhoz terveztek; Ted-et, egy szőlőültetvényekhez használt járművet, amelyet Dél-Franciaországban már használnak; és a Dino-t, a cég zászlóshajó járművét, amely a nagyüzemű zöldségfarmokon való gyomlálásra szolgál. Mindegyik ötvözi a precíziós GPS navigációt, a mechanikus gyomirtó karokat, amelyek gépi tanulás segítségével azonosítják a gyomokat, valamint a növények feltérképezésének és az adatoknak a gazdákhoz való küldésének képességét. Remek fordulási képességgel is rendelkeznek, hogy szűk helyeken is meg tudjanak fordulni.

A legkisebb modell, az Oz, négy, 110 wattos villamos motorra és vagy 24 voltos ólom- vagy nagyobb hatótávolságú lítium-elemre támaszkodik. A Dino lítium-elemekre és négy villanymotorra támaszkodik, maximális sebessége körülbelül 2,5 mérföld/óra, futási ideje legfeljebb nyolc óra, és a tervek szerint akár napi 12 hektárt képes megművelni.
A Naio azt nyilatkozta, hogy az év során egy központot nyitnak Kaliforniában a robotjaik tárolására, karbantartására és forgalomba hozatalára. Ez a technológia várhatóan nem olcsó – a Dino körülbelül 220 000 dollár -, de a Naió azt tervezi, hogy bérbe adja őket a mezőgazdasági termelőknek, vagy segít nekik a finanszírozási lehetőségek kialakításában. Az Egyesült Államokban zajló kísérletek állítólag ígéretes eredményeket hoztak.

Forrás: Autoblog

https://www.autoblog.com/2020/02/11/agriculture-naio-weed-picking-robot-autonomous-farming/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936