A Kaliforniai Gépjármű Minisztérium azzal vádolja a Teslát, hogy hazudik „önvezető” autóiról

A Los Angeles Times jelentése szerint a DMV két panaszban, amelyet július végén nyújtottak be az állam közigazgatási meghallgatási hivatalához, azt állítja, hogy az EV-gyártó megtévesztette a fogyasztókat a vezetőt segítő rendszerei képességeivel kapcsolatban. Bár valószínűtlen, de a panaszok miatt a cég átmenetileg elveszítheti a járművek gyártásához és értékesítéséhez szükséges engedélyeket Kaliforniában.

A két beadványban a DMV ügyvédei azzal vádolják a Teslát, hogy azt sugallja, hogy az Autopilot és Full Self-Driving (FSD) technológiával felszerelt elektromos járművek autonóm módon képesek működni működhetnek, pedig valójában nem.

A kaliforniai gépjárműveket regisztráló és jogosítványokat kiállító hivatal azt állítja, hogy az autógyár 2021 májusa és ez év júliusa között legalább öt alkalommal „valótlan vagy félrevezető, nem tényeken alapuló kijelentéseket tett vagy terjesztett” a honlapján. Jelenleg nincs olyan Tesla vagy más cég által gyártott jármű, amely képes lenne teljesen autonóm vezetésre.

A CNBC szerint a Tesla Autopilot technológiája minden elektromos járműben megtalálható, míg a prémium FSD opció 12 000 dollárért előre vagy előfizetéses alapon havi 199 dollárért elérhető. A Tesla szabadalmaztatott szoftvere által meghatározott magas vezetői biztonsági pontszámmal rendelkező FSD-felhasználók részt vehetnek egy exkluzív bétaprogramban, amely lehetővé teszi számukra, hogy teszteljék a még befejezetlen vezetőtámogató funkciókat a közutakon.

A vállalat szerint már több mint 100 000 járművezető vett részt az FSD bétaverziójában, többségük az Egyesült Államokban.

A Tesla hétfőn nem válaszolt azonnal a Robb Report megjegyzéskérésére. A cég 2020 őszén feloszlatta médiakapcsolati osztályát, bár a honlapján megtalálható a sajtó számára egy e-mail címe.

A Teslának két hete van válaszolni a vádakra, ellenkező esetben a DMV alapértelmezett döntést hozhat a CNBC szerint.

Továbbra sem tudni, milyen következményekkel kell szembenéznie az autógyártónak, ha vannak ilyenek, de a panasz megemlíti annak lehetőségét, hogy elveszítheti a járművek gyártására vagy eladására vonatkozó engedélyeit Kaliforniában. Ez természetesen a legrosszabb forgatókönyv lenne, és valószínű, hogy a céggel szembeni bármilyen büntető intézkedés kevésbé lesz drasztikus.

Forrás: Rob Report

https://robbreport.com/motors/cars/california-dmv-tesla-false-advertisging-accusations-1234736691/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936