A kínai kereső óriás, a Baidu ingyenes robotaxi szolgáltatást kínál

A Baidu Changsha-ban kínál ingyenes robotaxi szolgáltatást a nagyközönség számára, melyhez normál kereső és navigációs alkalmazásain keresztül nyújt hozzáférést.

A Baidu egyike Kína három technológiai óriás cégének, a legnagyobb kereső program a területen, jelenleg komolyan foglalkozik a mesterséges intelligencia és az önvezető autók kérdésével.

Ettől a héttől kezdődően a Hunan provincia fővárosában, Changsha-ban ingázók ingyenes autonóm taxi szolgáltatást rendelhetnek a Baidu kereső és navigációs applikációin keresztül a cég bejelentése szerint. Hozzátették, hogy ez az első robotaxi szolgáltatás, amely az egész országban elérhető applikáción keresztül megrendelhető.

A Baidu Apollo robotaxi szolgáltatását először szeptemberben mutatták be, kezdetben egy 45 autonóm autóból álló flottával, nagyjából két évvel azután, hogy a Waymo megkezdte pilot projektjét ezen a téren az arizoniai Phoenixben.

Korábban a felhasználóknak egy egész sor vizsgálaton és biztonsági tréningen kellett átesniük, hogy kipróbálhassák a Baidu szolgáltatását. Az új fázisban ezekre, és speciális ride-hailing alkalmazás letöltésére sincs már szükség.

Forrás: Abacus

Mint az ilyen szolgáltatások esetében továbbra is megszokott, az autóban lesz biztonsági sofőr, aki szükség esetén készen áll az irányítás átvételére. Az utasok a kocsi képernyőjén követhetik az autó haladását, az akadályokat és a sebességkorlátozásokat is.

A rendszer több mint hat hónapos működése során a Baidu Apollo robotaxi programja teljes biztonsági értékelési és műszaki támogatási mechanizmust alakított ki” – nyilatkozta a Baidu „Ezúttal készen állunk a szolgáltatás széles körű elindítására a nyilvánosság számára.”

A Didi Chuxing és az önvezető start-up AutoX is várhatóan a közeljövőben indít robotaxi szolgáltatást Shanghaiban.

A Baidu azon kínai technológiai cégek között szerepel, amelyek pénzeszközökkel és új alkalmazásokkal járultak hozzá a pandémia leküzdéséhez. A társaság kezdeményezései között szerepelnek ingyenes online egészségügyi konzultációk és egy térkép, amely bemutatja az ismert koronavírusos betegek helyét.

„A járványban szerzett tapasztalatok és a frontvonal támogatása segített megérteni, hogy egy vezető nélküli és intelligens jövő a legjobb megoldás az emberek számára egy nagyszabású egészségügyi válság esetén” – mondta Li Zhenyu, a Baidu alelnöke.

A Baidu több mint 60 autógyártóval dolgozik együtt nagyjából 400 autonóm jármű modell gyártásában. A cég jelenlegi tesztjei 130 négyzetkilométernyi területen folynak Changsha-ban, lakó övezetekben, bevásárló zónákban és ipari parkokban.

Forrás: Abacus News

https://www.abacusnews.com/tech/chinese-search-giant-baidu-offers-free-robotaxi-rides/article/3080903

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936