A koronavírus visszaveti az önvezető autókkal kapcsolatos ambíciózus terveket

A koronavírus két hét alatt leállította az Egyesült Államok autóiparát. Amikor majd újraindul, sok cégnek változtatnia kell az önvezető járművekkel kapcsolatos eddigi ambíciózus tervein.

Az autógyárak egész Észak-Amerikában leálltak, hogy megelőzzék a vírus gyors terjedését az alkalmazottak között, a bemutatótermek pedig kiürültek. Ennek eredményeként az autógyártók a túlélésre összpontosítanak, nem pedig drága új technológiákba fektetnek be.

A legtöbb autógyártó és technológiai óriáscég a városi robotaxikkal kezdte az önvezető technológia fejlesztését, de a járvány ideje alatt a megosztás nem igazán működik, főleg egy vezető nélküli jármű esetében, amelyben nincs vezető, aki fertőtlenítse az autót két utas utazása között.

A fertőtlenítők szétspriccelése és az ultraviola fény, együtt az antibakteriális anyagokkal segíthet, csakúgy, mint az érintőképernyők hangparancsokkal való helyettesítése.

Ezzel szemben az autonóm szállító eszközök kifejezetten hasznosak a járvány idején. Azoknak, akik otthon maradnak, jól jön egy házhozszállítást segítő eszköz. A Starship, a Kiwibot és az Amazon Scout-ja már a koronavírus betörése előtt elkezdte házhozszállító szolgáltatásának tesztelését. A Nuro, amely éppen nemrégiben kapta meg a szövetségi jóváhagyást alacsony sebességű vezető nélküli szállító teherautóira, nagy nyertese lehet ennek az időszaknak.

Más autonóm jármű cégek, mint a Waymo, a Cruise és az Argo AI a szakértők szerint valószínűleg átteszik fókuszukat a vezető nélküli utazás megosztó szolgáltatásokról az autonóm kiszállításra.

A hagyományos autógyártók tevékenységének központjában jelenleg az alaptevékenységük helyreállítása és működtetése áll, és arra kényszerülhetnek, hogy válasszanak korlátozott forrásaik új járművekre vagy új technológiákra fordítása között. Az autonóm járművekre specializálódó új cégek viszont nehezen tudják biztosítani bevételeiket, ezért az önvezető autóik bevezetésének határidejei várhatóan csúsznak. Így az Uber és a Lyft is vélhetőleg nehezen tudják majd biztosítani az autonóm jármű fejlesztéseik anyagi hátterét.

Forrás: Axios

https://www.axios.com/coronavirus-self-driving-cars-1672664f-1b25-47ac-bf27-4cb6e7d87d8b.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936