A kutatók alacsony energiaigényű és költségű hálózatot fejlesztettek ki az 5G hálózathoz

A Waterloo Egyetem kutatói olcsóbb és hatékonyabb módszert fejlesztettek ki, melynek révén az internetes eszközök nagysebességű vezeték nélküli kapcsolódásra képesek.

2025-re várhatóan 75 billió internetes kapcsolódásra képes eszköz lesz a világon, ami egyre nagyobb terhelést jelent a vezeték nélküli hálózatokra. A jelenlegi a Wifi és a mobil hálózatok a kutatók szerint nem lesznek elegek az internetes eszközök támogatásához. A milliméteres Hullám (mmWave) egy olyan hálózat, amely több gigahertznyi sávszélességet kínál, így fel lehet használni a probléma megoldására. Az 5G hálózatok is tudnak az mmWave technológiával működni. Viszont az mmWave használatához szükséges hardware technológia drága és energiaigényes, ezért nem használják túl sok internetes applikációban.

A probléma megoldására a kutatók kifejlesztettek egy mmX-nek nevezett újfajta mmWave hálózatot, ami jelentősen csökkenti a hálózat költségeit és energiafelhasználását, így használhatóvá válik minden internetes alkalmazásban. A Wifi-hez és a Blutetooth-hoz képest, amelyek sokkal lassabbak sok internet applikáció számára, az mmX sokkal magasabb bit arányt nyújt.

A kutatás vezetője szerint az mmX nem csak javítja a Wifi-t és a vezeték nélküli kapcsolatot a gyorsabb kapcsolódásnak köszönhetően, hanem újabb applikációkban is használható, mint a virtuális valóság, az autonóm autók, adatközpontok és vezetékmentes mobilhálózatok. Bármilyen érzékelő, ami hagyományosan Wifi-t használ és alacsonyabb frekvenciát, tudja használni a nagysebességű milliméter hullám hálózatot.

A rendszer az autonóm autók esetében is nagy előny, mivel ezek a járművek rengeteg szenzort használnak, amelyek így vezetékmentesen tudnak majd kapcsolódni és megbízhatóbban.

Forrás: LiveMint

https://www.livemint.com/technology/tech-news/researchers-develop-low-power-low-cost-network-for-5g-connectivity-1567080147914.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936