A kutatók új módszert terveztek az elektromos autók 10 perc alatti teljes feltöltésére

Egy amerikai kutatócsoport azt állítja, hogy olyan gyorstöltési módszereket fejlesztettek ki, amelyeket arra szabtak, hogy különféle elektromos járművek akkumulátorait rövid időn belül vagy kevésbé sérülékenyen tudja feltölteni.

Az elektromos járműveket tápláló lítium-ion akkumulátorok töltése kényes egyensúlyozási művelet.

Az egyik megoldás az, hogy a töltési konvenciót oly módon szabják meg, hogy fokozzák a gyorsaságot, de a járművekben jelenleg használt különféle típusú akkumulátor-kialakítások ne sérüljenek meg.

Eric Dufek, az amerikai Idaho National Laboratory Energiatárolási és Elektromos Szállítási Osztályának osztályvezetője és kutatócsoportja olyan gépi tanulási technikák alkalmazásáról számolt be, amelyek töltési adatokat is tartalmaznak egyedi töltési protokollok létrehozására.

„A gyorstöltés a kulcsa a fogyasztói bizalom növelésének és az elektromos járművek általános elterjedésének” – mondta Dufek.

„Az új módszer lehetővé tenné, hogy a járműtöltés nagyon hasonló legyen a benzinkútnál történő tankoláshoz” – mondta az American Chemical Society (ACS) ülésén.

A kutatók számos lítium-ion akkumulátor töltési illetve lemerülési ciklus alatti állapotáról való információval képezték ki a gépi tanulási elemző rendszert, hogy előrejelezzék egy adott akkumulátor élettartamát és azt, hogy a különböző konstrukciók esetleg hogyan hibásodhatnak meg.

A csapat ezután ezeket az adatokat visszavezette az elemzésbe, hogy azonosítsa és optimalizálja az új protokollokat, amelyeket aztán valódi akkumulátorokon teszteltek.

„Jelentősen megnöveltük az akkumulátorcellákba rövid időn belül bejutó energia mennyiségét” – mondta Dufek.

„Jelenleg azt látjuk, hogy az akkumulátorok több mint 90 százalékra töltődnek fel 10 perc alatt lítium-lerakódás vagy katódrepedés nélkül.”

A kutatók azt tervezik, hogy modelljükkel még jobb módszereket dolgoznak ki, és új, gyorstöltésre optimalizált lítium-ion akkumulátorokat terveznek.

A végső cél az, hogy az elektromos járművek képesek legyenek „megmondani” a töltőállomásoknak, hogyan töltsék fel gyorsan és biztonságosan meghatározott akkumulátoraikat.

Forrás: The states man

https://www.thestatesman.com/technology/researchers-design-novel-method-to-fully-charge-ev-cars-in-10-minutes-1503102796.html

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936