A LED izzók problémát jelenthetnek az önvezető autók számára

Az újabb autókban alkalmazott LED-es izzók gyakran vibrálnak, amit szabad szemmel nem feltétlen érzékelünk, de a kamerák általában igen, ami önvezető autók esetében, amelyek a kamerákra támaszkodnak, komoly problémát okozhat.

Ennek oka a LED fényerősségének változása, az impulzusszélesség-modulációnak nevezett technikán keresztül. Ez lényegében azt jelenti, hogy a LED bizonyos frekvencián be- és kikapcsol; minél alacsonyabb a frekvencia, annál alacsonyabb az érzékelt fényerő és fordítva.

Ez nem befolyásolja azt, ahogy az emberi szem a LED fényét érzékeli, nem tudjuk megmondani, hogy valójában nem állandó, de ha egy kamera frissítési gyakorisága szinkronban működik a LED villogási ritmusával, akkor valóban villogónak tűnhet.

A LED-es fények tehát megzavarhatják az önvezető autókat, amelyek a kamerákra támaszkodnak a közlekedési körülmények értelmezésében és az azokhoz való alkalmazkodásban. Például, ha egy autonóm autó előtti jármű hirtelen fékez, az autonóm jármű összetévesztheti ezt a vészjelző lámpák bekapcsolásával. Ráadásul a közlekedési jelzőlámpák esetében is gyakran LED-es izzót használnak.

Bár még nem jelentettek hivatalosan ilyen vagy ehhez kapcsolódó problémát, ez egy lényeges kérdés lehet. Az autógyártók biztosan azon vannak, hogy ez ne is váljon problémává, főleg mivel egyre több új autóban alkalmazzák ezt a világítási technológiát.

Forrás: Insideevs

https://insideevs.com/news/408036/led-light-flicker-autonomous-car-problem/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936