A legújabb Tesla Autopilot fejlesztés: az autó megáll a zöld lámpánál

A Tesla új frissítéssel jött elő a héten, ami képessé teszi az autót a stop tábla és a jelzőlámpák felismerésére, de egyelőre még megáll a zöld lámpánál.

A rendszer elsőként figyelmezteti a vezetőt, hogy a szoftver egyelőre még béta verzióban működik. A leírás szerint a szoftver nem hajt végre kanyarodást a kereszteződésekben és valószínűleg nem ismer fel számos közlekedési szabályozó eszközt, ezért a rendszernek szüksége van a vezető megerősítésére a közlekedési lámpákon való áthaladáskor.

A Tesla konzervatívan közelíti meg a szoftver tesztelését, ami azt jelenti, hogy inkább a biztonság irányába téved. A gyártó jobbnak látja, ha a jármű a zöld jelzésnél is megáll, mint ha átszáguld a kereszteződésen, és ezzel vélhetőleg a nagyközönség is egyetért. Bár úgy tűnik a rendszer egyelőre túl sok hamis pozitív jelzést ad, és gyakran hibázik a felismerésben.

Egy Tesla tulajdonos videója alapján a rendszer még normál körülmények között is gyakran téved, feleslegesen fékez egy felüljáró alatt és nem ismeri fel a stop jelzést, ezért a vezetőnek kell odafigyelnie. Azt is megjegyzik, hogy a gyakori fékezés a Tesla mögött jövő autónak is idegesítő lehet.

Az új funkciót már Musk 2018. decemberi ígérete óta várják a tulajdonosok. Bár a közlekedési jelzéseket felismerő rendszer nagy előrelépés lenne a fél-autonóm járműveknek, ez még messze nem teljesül. Sőt az év végére ígért egy millió robotaxiból álló flotta is irreálisnak tűnik.

A funkció további fejlesztését ígérték, de kérdés, hogy mennyire biztonságos a béta verziót kiengedni addig is az utakra. A bemutatott videó alapján a jármű megpróbált átkelni egy osztott pályás autópályán, mert félreértette a kereszteződés kialakítását, ami balesethez is vezethetett volna.

Bár a fogyasztók a Teljes Önvezetés funkcióért fizetnek, az autóvezetőknek észben kell tartaniuk, hogy nem önvezető autót vásárolnak. Bárkinek, aki Tesla Autopilot-ot használ, teljes mértékben a vezetésre kell figyelnie, ami a felmérések szerint gyakran nem történik meg, mivel a vezetők túlságosan bíznak a részleges autonóm rendszerekben.

Forrás: The Drive

https://www.thedrive.com/news/33197/newest-tesla-autopilot-update-makes-the-car-stop-at-green-lights

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936