A lendkerekes villanyautó-töltő lenne a jövő?

A villanyautó-töltés egyik problémájára jelenthet megoldást a Chakratec nevű cég rendszere, amely lendkerekes energiatárolással tehermentesíti az elektromos hálózatot.

Forrás: Totalcar

Az ötlet persze nem új, legfeljebb a megvalósítás részletei. A Skoda által Prágában felállított töltőállomás esetében a 10, vákuumban futó lendkerékből álló rendszer képes ideális esetben akár megduplázni a töltőteljesítményt. A lendkerekes megoldás előnye, hogy a teljes felpörgetése hosszabb idő alatt megy végbe, alacsonyabb teljesítménnyel, mint ahogy a töltés zajlik. Ezzel érik el, hogy csökkenjen az elektromos hálózat átlagos terhelése. A kísérleti kút esetében 10 perces töltésre 45 perc körüli regenerációs idő jut. Ugyanezt a problémát eddig jellemzően nagy akkumulátorokkal igyekeztek áthidalni – ezeknél a Chakratec rendszere állítólag tartósabb, 200 ezer töltés-merítési ciklust biztosan kibír, és persze sokkal könnyebb is.

A villanyautók térhódítása épp csak elkezdődött, de ez a töltőhálózat kiépülése szempontjából fontos kísérleti időszak: később alighanem azok a megoldások terjednek majd el, amelyek most beválnak. A lendkerekes villanykút lehet az egyik ilyen.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/11/25/a_lendkerekes_villanyauto-tolto_lenne_a_jovo/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936