A LiDAR olyan olcsóvá válhat, hogy bármely autógyártó felhasználhatja majd

A LiDar egy olyan szenzoros technológia, amit az önvezető autókat gyártó cégek használnak a valós idejű térképek elkészítéséhez. De eddig még annyira drága volt, hogy sok cég számára nem volt elérhető.

Most olyan olcsóvá kezd válni, hogy butaság lenne nem felhasználni az önvezető autókhoz.

A kínai elektromos alkatrész gyártó Huawei, állítása szerint egy jelentősen olcsóbb LiDAR szenzoron dolgozik, ami kevesebb, mint 100 dollárba fog kerülni.

Ez majdnem ötször olcsóbbá teszi a szenzorokat, mint amilyenek jelenleg. Jelenleg a LiDAR szenzorok akár 500 dollárba is kerülnek darabonként.

A cég nemrég felállított egy kutatás-fejlesztési részleget, amely 10 ezer embert foglalkoztat Wuhanban az autonóm technológiák gyártásában, amelyek közé a szenzorok is tartoznak.

Az olyan cégek, mint a Tesla eddig nem használtak LiDAR-t az autóihoz, mivel túl drágák és nem tekintik őket hatékonyabbnak, mint a sztereo kamerákat. Ennek ellenére a Tesla LiDAR-t használ kameráinak a hitelesítésére. De például a Waymo, az Uber és a Yandex a kamerák és a LiDAR kombinációjában bízik önvezető autóival kapcsolatban. Valójában a LiDAR beállításai annyira értékesek az önálló vezetési rendszerek hatékonysága szempontjából, hogy egy intenzív jogi csata középpontjában kerültek, ahol a Waymo beperelte az Uber-t azzal az indokkal, hogy ellopta a technológia üzleti titkait.

A hardver költségek mellett az önvezető autók fejlesztőinek programoznia is kell őket ahhoz, hogy működjenek, és a kísérő szoftver megírása külön jelentős költséget jelent. Azaz, ha egy cég már fejleszt önvezető technológiát, akkor még több fejlesztőt foglalkoztatni költséghatékonyabb, mint költséges hardvert adni minden egyes legyártott autóhoz.

A Huawei nem az egyetlen cég, amely a 100 dollár alatti ár elérésére törekszik. A Velodyne LiDAR fejlesztő specialistái azt nyilatkoztak idén, hogy ők is rendelkeznek egy 100 dolláros szenzorral, ami készen áll a piacra dobásra.

Forrás: The Next Web

https://thenextweb.com/shift/2020/08/24/lidar-is-getting-so-cheap-itd-be-madness-not-to-use-it-in-self-driving-cars/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936