A londoni Hounslow-ban próbálják ki az Egyesült Királyság első autonóm kiszállító járművét

Eddig az autonóm járművekre irányuló figyelem nagy része az önvezető autókra és a buszokra jutott, de most a londoni Hounslow városrész elsőként próbálja ki útjain az autonóm elektromos kiszállító járműveket.

A Kar-go elnevezésű járművet az Egyesült Királyságban működő Startup Academy of Robotics tervezte, és jó úton halad afelé, hogy az első egyedi gyártású, önvezető szállító jármű legyen a brit utakon. Érintés nélküli kézbesítésre tervezték, és a vállalat úgy döntött, hogy az első szállításokat a gyógyszertárakból a gondozó otthonokba végzi. Később pedig az Egyesült Királyság úthálózatának fenntartásáért felelős Eurovia UK részeként működő Hounslow Highways munka helyszínei és a raktár között végez majd szállításokat.

A Robotikai Akadémia megtervezte és egyedi kivitelezéssel készítette el a Kar-go szoftverét, amely vezérli és működteti a járművet, valamint annak integrációját a parancsnoksággal, és elmondásuk szerint munkája lehetővé teszi a jármű biztonságos távfelügyeletét.

A Kar-go elvezeti magát a feladótól a címzettig és a fedélzeti robotika segítségével önállóan átadja a csomagokat.  Recepteket kézbesít az otthonokba és felszerelést szállít az útfelújításai munkálatokhoz. Az Eurovia emellett megvizsgálja a Kar-go látórendszerének lehetséges felhasználását a közúti hibák korai felismerésében is.

„Örömmel támogatjuk ezt a tesztet azzal, hogy lehetőséget biztosítunk a valódi utakon való munkavégzésre” – mondta Yogesh Patel, az Eurovia UK innovációs igazgatója. „Csapataink autópálya-karbantartási és -javítási rendszereket szállítanak az egész országban, tehát ismerjük az autópályákat.”

„Ez a partnerség arról szól, hogy egyesítsük a tapasztalatainkat az autópályákon a Robotikai Akadémia mesterséges intelligencia, a tervezés és a vállalkozói készségek terén szerzett szakértelmével. Mindketten hozunk valami fontosat a tárgyalásba, amely végső soron forradalmasíthatja az utolsó mérföldes szállításokat, és lehetővé teheti az autópályák újragondolását.”

A Robotikai Akadémia elmondása szerint a technológia jelentős környezeti és egészségügyi előnyöket kínál, és zöld alternatívát jelent a dízeles szállító kisteherautókkal szemben, lehetővé téve a logisztikai vállalatok és a kiskereskedők számára, hogy a szállítási költségeket alacsonyan tartsák, miközben biztosítják az igény szerinti szállítás kényelmét.

Hanif Khan, a Hounslow Tanács közlekedési kabinetjének tagja hozzátette: „Nagyon boldogak vagyunk, hogy Hounslow ad helyszínt ennek az úttörő kísérletnek. A technológia és a robotika hasznosítása olyan hatékony, költséghatékony és környezetbarát megoldások kifejlesztésére, mint a Kar-go szállító jármű, nagy előrelépést jelent.

„Szívesen támogatjuk az innovatív technológiát zöld felépülésünk részeként, támogatva az ipart és érdemben hozzájárulva az éghajlati vészhelyzet kezeléséhez. Köszönjük partnerünknek, az Eurovia-nak ezt az innovatív partnerséget a Robotikai Akadémiával, amely biztos vagyok abban, hogy nagyon előnyös lesz városrészünk számára. ”

Forrás: ComputerWeekly

https://www.computerweekly.com/news/252491993/Hounslow-to-trial-UKs-first-autonomous-road-delivery-vehicle

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936