A Matternet látótávolságon túl repülő drónt tesztel zürichi kísérleti programjában

A drónnal való szállítás sikerének a kulcsa, hogy a drónokat biztonságosan lehessen a látótávolságon túlra (BVLOS) reptetni.

Zürichben a drónos szállító rendszert szolgáltató Matternet fontos lépést tett ennek érdekében. A cég bejelentette, hogy megkezdi az 5 kilométeres sugarú drónos szállításának tesztelését.

Míg a BVLOS több országban, köztük az Egyesült Államokban is működik, a Matternet szerint az 5 km-es kísérleti program a legnagyobb ilyen jellegű program a világon egy olyan nagyvárosban, ahol kisebbek a rálátási vonalak. A drónokat diagnosztikai minták szállítására fogják használni a Triemli és a Waid Kórház között – mindkettő a város tulajdonában lévő Stadspital Zurich városi központi kórház része.

„A Stadspital Zurich új szolgáltatásának elindítása fontos pillanat a Matternet számára, de az egészségügyi és logisztikai szolgáltatások jövője szempontjából is” – mondta Andreas Raptopoulos, a Matternet alapítója és vezérigazgatója.

„A leghosszabb városi BVLOS útvonal kihasználása a biológiai minták igény szerinti diagnosztikai vizsgálatokhoz történő szállítására megváltoztatja azt a módot, ahogyan a kórházak és a kórházi rendszerek megközelíthetik a betegellátást, miközben új hatékonyságot hoz létre, amely javíthatja a betegek élményét és biztosítja, hogy lépést tartsanak a betegek 21. századi igényeivel.”

Idén nyáron a Zipline megkapta a légifuvarozói tanúsítványt a Szövetségi Légiközlekedési Hatóságtól (FAA), amely lehetővé teszi számára a leghosszabb hatótávolságú kereskedelmi drónos szállítást az Egyesült Államokban. Szállításai akár 42 km-t is lefednek a kannapolisi központtól, Észak-Karolinában.

A kaliforniai Mountain View-ban található Matternet novemberben lett az első drón üzemeltető cég, amely FAA gyártási tanúsítványt kapott, kevesebb, mint három hónappal azután, hogy megszerezte a típustanúsítványt. A cég jelenleg az egyetlen drónnal való szállítást végző szolgáltató, amely típus- és gyártási tanúsítvánnyal is rendelkezik.

A cég egészségügyi és wellness-termékeket szállít a UPS-sel a 44807-es szakasz szerinti FAA-mentesség alapján, amely lehetővé teszi számára, hogy nem típustanúsítvánnyal rendelkező drónokat gyártson gyártási tanúsítvánnyal nem rendelkező létesítményekben. Ez a mentesség azonban a tervek szerint 2023 szeptemberének végén jár le.

A Matternet M2 drónjának hasznos teherbírása alig 2 kg, maximális hatótávolsága pedig több mint 19 km. A cég szerint a zürichi kísérleti program mindössze hét percen belül biztosítja a kritikus egészségügyi szállítmányok szállítását a két kórház között. Jelenleg a kórházak a földön szállítják a tárgyakat, általában nagyobb tételekben, ami késésekhez vezet, mivel a futár több tételt bevár.

„Svájc a világ egyik legfejlettebb országává nőtte ki magát a drónos szállítás terén” – mondta Raptopoulos. „Ez az új zürichi útvonal pedig – amely öt év sikeres svájci működésen alapul – segíteni fog nekünk abban, hogy betekintést nyerjünk egy városi egészségügyi hálózat kialakításába, amely hasonló hálózatok mintájává válhat Európában, az Egyesült Államokban és azon túl is.”

A Modern Shippernek adott közelmúltbeli interjújában Raptopoulos részletesen ismertette a Matternet rendszerét.

A cég szállítási rendszere az M2 drónból, a Matternet Cloud Platformból és a Matternet Stationből áll. A Cloud Platform kezeli az ügyfelek kéréseit, útvonalakat generál, figyel, parancsol és vezérli a hálózat minden eszközét. A Matternet Station a csomagok küldésének és fogadásának központja, és felelős az akkumulátorok és rakományok automatikus cseréjéért.

A kombinált rendszer – mondta Raptopoulos – ideálissá teszi a Matternet szolgáltatását az egészséggel kapcsolatos szállításokhoz, amelyekre a vállalat túlnyomó részben összpontosít.

„Vannak bizonyos, kritikus fontosságú logisztikai munkák, amelyeket el kell végezni az egészségügyi rendszerek számára, a sürgős biológiai minták mozgása, bizonyos típusú, sürgős beadásra szoruló gyógyszerek mozgatása, valamint a véregységek használata körül” mondta.

Forrás: Frightwaves

https://www.freightwaves.com/news/matternet-goes-beyond-line-of-sight-in-zurich-drone-pilot

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936