A Mercedes az első autógyártó, amely 3-as szintű önvezetést kínál az Egyesült Államokban

Az idei Consumer Electronics Show (CES) Mercedes-Benz standja egy csomó új technológiát mutatott be, amelyekre a német márka a következő hónapokban készül.

A legnagyobb hír az volt, hogy a cég saját, egymilliárd dolláros globális gyorstöltő-hálózatot épít ki, de egy másik érdekesség is előkerült, és az arról szól, hogy a Mercedes-Benz lesz az első olyan autógyártó, amely tanúsított 3-as szintű önvezető technológiát kínál az Egyesült Államokban.

A német márka még 2022-ben kezdte el értékesíteni Drive Pilot névre keresztelt csúcskategóriás autonóm vezetési rendszerét Németországban, miután elsőként kapta meg az Original Equipment Manufacturer (OEM) megfelelőségi tanúsítványát.

Most, a 2023-as CES alatt a Mercedes sajtóközleményében bejelentette, hogy Drive Pilot rendszerét Nevada állam jóváhagyta, és arra vár, hogy az amerikai állam kiadja a hivatalos megfelelőségi tanúsítványt, ami a cég szerint „két héten belül” megtörténik.

De ez még nem minden. Amikor a német autógyártó Nevadában pályázott a tanúsításra, Kaliforniában is megtette ugyanezt, és „optimista” azzal kapcsolatban, hogy a Golden State is hamarosan megadja az engedélyt.

A Mercedes 3-as szintű, feltételesen automatizált vezetési asszisztense megfelelő autópálya-szakaszokon és nagy forgalom esetén felajánlhatja a vezetés átvételét, így a sofőr szabadon elfoglalhatja magát valami mással, például filmnézéssel vagy megbeszélésen való részvétellel.

Egy másik szolgáltatás, amely Észak-Amerikába érkezik, az Automatic Lane Change (ALC), amely lehetővé teszi az autó számára, hogy automatikusan kezdeményezzen sávváltást, és a sebességtartó rendszerrel megelőzze a lassabb járműveket. Automatikus sávváltásokat is végezhet, hogy segítsen követni az útirányt, amikor lehajtókhoz vagy autópálya csomópontokhoz közeledik.

Az ALC a Mercedes jelenlegi 2. szintű, részben automatizált vezetési csomagjának része lesz, amely az Egyesült Államokban elérhető.

A vezetési automatizálás SAE szintjei szerint a 3. szintű jármű átvehet bizonyos vezetési feladatokat, de a sofőrnek továbbra is jelen kell lennie, és készen kell állnia az autó feletti irányítás átvételére, amikor a rendszer ezt kéri. A Drive Pilot jelenleg a Mercedes-Benz S-osztályú és EQS szedánokon érhető el Európában.

Forrás: Inside Evs

https://insideevs.com/news/630075/mercedes-first-to-offer-level-3-self-driving-in-the-us

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936