A Mercedes lesz az első autógyártó, amely 3-as szintű önvezető járműveket értékesít Kaliforniában

A Mercedes-Benz az első autógyártó, amely engedélyt kapott a kaliforniai szabályozó hatóságoktól, hogy 3-as szintű önvezető technológiával rendelkező járműveket értékesítsen vagy lízingeljen a kijelölt utakon – jelentette a Reuters. A California Department of Motor Vehicles engedélyt adott ki a vállalat Drive Pilot rendszerére, feltéve, hogy azt bizonyos feltételek mellett és meghatározott utakon használják. A Mercedes-Benz korábban hasonló minősítést kapott Nevadában.

A Drive Pilot lehetővé teszi, hogy az autóvezetők levegyék a tekintetüket az útról, és a kezüket a kormányról, majd más, nem vezetési tevékenységet végezzenek, például videókat nézzenek és SMS-eket küldjenek. Ha betartják a használati szabályokat, a Mercedes (és nem a sofőr) felelős jogilag minden bekövetkező balesetért.

Mindezekhez a Drive Pilot rendszer az egész járműben elhelyezett érzékelőkre támaszkodik, beleértve a vizuális kamerákat, LiDAR-okat, radar/ultrahang érzékelőket és audiomikrofonokat, hogy észrevegye a sürgősségi járművek közeledését. Még a fedélzeti érzékelők és a GPS adatok összehasonlítására is képes, hogy meghatározza a pontos helyét az utakon.

Nem olyan fejlett, mint a Waymo és Cruise járművek rendszerei, amelyek teljes önvezetést tesznek lehetővé emberi vezető nélkül. Ugyanakkor ez egy előrelépés a Tesla úgynevezett Full Self-Driving rendszeréhez képest, amely valójában egy 2-es szintű rendszer, és megköveteli a vezetőktől, hogy mindig a kormányon tartsák a kezüket, és figyeljenek oda a vezetésre.

A rendszer csak nappal, 64 km/h alatti sebességnél és forgalmas helyzetekben használható, és a vezetőknek készen kell állniuk az irányítás visszavételére. Tehát nem alhatnak vagy ülhetnek a hátsó ülésen. Ennek betartatása érdekében a jármű egy beépített monitorral követi a vezetőt, és a vezetőnek át kell vennie az irányítást, ha 64 km/h-nál gyorsabban halad, felbukkan egy mentőjármű, esik az eső vagy más olyan helyzetek adódnak, amelyeket a Driver Pilot nem tud önmaga kezelni.

A rendszer a 2024-es S-Class és EQS Sedan modellekben lesz elérhető, a szállítások várhatóan még ebben az évben megkezdődnek. Az Engadget a Mercedes-Benz németországi tesztpályáján tesztelhette a rendszert és a Los Angelesi utakon láthatta működés közben.

Forrás: engadget.com

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936