A Microsoft és a MIT a mesterséges intelligencia „holttereinek” kezelésén dolgozik

Az önvezető autók továbbra is hajlamosak a hibázásra, részben azért, mert szinte végtelen az olyan forgalmi helyezetnek a száma, amelyekkel a mesterséges intelligenciának meg kell birkóznia. A Microsoft és a MIT (Massachusetts Institute of Technology) azon dolgozik, hogy pótolni lehessen a tudásbeli hiányokat: új modelljük segítségével azonosíthatóakká válhatnak a „virtuális holtterek”.

A technológia lényege, hogy egy adott helyzetben a mesterséges intelligencia összehasonlítja az emberi döntést azzal, amit maga hozott volna, és a két döntés közötti reláció függvényében módosítja saját viselkedését. Például ha az önvezető autó nem tudja, hogy kellene félrehúzódnia egy szirénázó mentőautó útjából, képes tanulni abból, ahogyan a környezetében levő hús-vér járművezetők járművüket az úttest széléhez kormányozzák. A modell révén a mesterséges intelligencia a valósidejű korrekciók esetében is tanul, tehát minden olyan alkalommal, amikor az embernek kell korrigálnia a jármű haladását.

A technológia még nem piacképes, a tudósok egyelőre videojátékokon keresztül tesztelik, amelyek csak korlátozott paramétereket és viszonylagosan ideális feltételeket tudnak biztosítani. Azonban ha a tesztek sikeresek, a modell jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy az önvezető autók sokkal gyakorlatiasabbá váljanak a jövőben.

Forrás: Engadget

https://www.engadget.com/2019/01/27/microsoft-and-mit-ai-blind-spots/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936