A mikro tükrök fejlettebb látást biztosítanak az autonóm járműveknek

A német Fraunhofer Társaság kutatói egy új típusú mikroszkenner tükröt fejlesztettek ki, amely a lidarba épül be és még jobb 3D látást biztosít az autonóm autóknak.

A szkenner monokristályos szilíciumból készült, melynek fényvisszaverő bevonata intenzívebbé teszi a lidar lézersugarait. Minél több fény éri a szenzort, annál pontosabban tudja meghatározni egy adott tárgy távolságát. A szkenner chipjével integrálva a helymeghatározási technológia lehetővé teszi annak folyamatos nyomon követését, hogy a tükör hova irányítja a lézersugarat, és hogy melyik pozíciót mérik.

Forrás: The Engineer

Dr. Jan Grahmann, a Fraunhofer Photonic Microsystems (IPMS) intézet munkatársa elmondta, hogy új technológiai platformjuk segítségével meg tudnak felelni a lidarhoz megfelelő új mikroszkennerek tervezési követelményeinek.

„A lidar rendszerek képesek három dimenzióban érzékelni a környezetüket, így lehetővé teszik a gyalogosok, kerékpárosok és más járművek detektálását. A mi tükreink két dimenzióra bontják a lézer sugarat, és a mérni kívánt tárgyra fókuszálják a fényt. A visszaérkező fény sebességének mérésével meghatározható a tárgy távolsága, mint harmadik dimenzió.”

Az új technológiát már használja az AEye, egy san fransisco-i cég, mely az autonóm járművek fejlett számítógépes látására specializálódott. A Fraunhofer Intézet szerint az egyesült államokbeli cég beépítette az új tükröt 4Sight Lidar szenzorába. A mikroszkenner tükrök a LiDAR alkalmazásokra jellemző hullámhosszakon működnek, 905 nm-től 1 550 nm-ig, a nyílás mérete jelentős hatással van a működési tartományra. Grahmann szerint az AEye intelligens LiDAR érzékelőivel párosítva 200 m-nél nagyobb tartományok lehetségesek.

Elmondta, hogy MEMS tükreik jellemzően maximum 5mm nagyságúak, speciális alkalmazásokhoz választhatók nagyobb méretben is, de a méret növelésével elvesznek a tükör előnyei. A mikroszkenner tükrök mellett a szükséges csomagolást és a meghajtó elektronikát is biztosítják. Minden elem a személyes igényekre szabható, így biztosítva, hogy a tükrök különböző lidar rendszerekbe is integrálhatók legyenek. Például fejre szerelhető kijelzőkhöz és ipari robotokhoz is gyártanak mikroszkennereket.

A kutatócsoport szerint a következő lépés a mikroszkenner tükrök nagyobb volumenű gyártása és a tömeggyártásra való felkészülés lesz.

Forrás: The Engineer

https://www.theengineer.co.uk/micro-mirror-gives-autonomous-vehicles-vision-upgrade/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936