A Mobileye 28 ezer mérföldnyi utat térképez fel Barcelonában az autonóm autók számára

A Mobileye – az Intel tulajdonában álló önálló vezetésű autók kameráinak és képalkotó szoftverének fejlesztője a vezető nélküli autók és a vezetőt segítő rendszerek számára – megállapodást kötött Barcelona városával az utcák feltérképezésére az autonóm autókra való előkészülés és a városi infrastruktúra fejlesztése érdekében.

Az Autonomous Ready elnevezésű kezdeményezés már 28 ezer mérföldet megtett autó flottát használ a projekthez. Ezek nem autonóm jármávek, de fel vannak szerelve a Mobileye által kifejlesztett vezetőt segítő rendszerekkel. Ezek a rendszerek magukban foglalnak számos fedélzeti szenzort, amelyek az összegyűjtött adataikat a felhőbe küldik elemzés céljából.

A Mobileye úgy látja, hogy a projekt segíti javítani a biztonságot, önmagában az autók felszerelése a vezetőt segítő rendszerekkel, segít csökkenteni az ütközések számát. A projekt első két hónapjában a Mobileye adatai szerint a technológiájuk 240 ezer gyalogost és 37 ezer kerékpárost észlelt. A program során a járművek 668 esetben ütköztek majdnem, amit a Mobileye szerint a vezetőnek adott biztonsági figyelmeztetések akadályoztak meg.

Az összegyűjtött adatok a barcelonai tisztviselőket is segítik az infrastruktúra biztonsági szempontú áttervezésében. Az adatok megmutatják, hogy egy adott körzetben milyen baleseti arányok vannak. Ez alapján a mesterséges intelligencia meghatározza az esetleges balesetveszélyt.

A jövőben az adatok felgyorsíthatják az önvezető autók alkalmazását. Amikor kitaláljuk, hol vannak az önálló járművek, a GPS egyszerűen nem vágja le. Az autonóm autóknak nem elég a GPS, hanem részletes digitális térképekre van szükségük a helymeghatározáshoz, mind a műholdas jelek elvesztése elleni védelemhez, mind pedig pontosabb információk megadásához arról, hogy az autók hol haladhatnak és hol nem.

Autópark telepítése a városi utcák feltérképezésére drága és időigényes lehet, ám a Mobileye korszerűsítette a folyamatot azáltal, hogy technológiáját hozzáadta a meglévő kereskedelmi flottákhoz. A Mobileye szerint jelenleg 12 barcelonai flottából 400 jármű vesz részt a programban. A városi kormány a részt vevő flottaüzemeltetőknek kedvezményeket nyújt, beleértve a preferált parkolási és be- és kirakodási jogosultságokat. A Mobileye azt reméli, hogy 2020-ban 1000-re, a három év alatt 5000-re bővíti a járművek számát.

Forrás: Digital Trends

https://www.digitaltrends.com/cars/mobileye-maps-28000-miles-of-spanish-roads-per-day-to-prep-for-self-driving-cars/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936